Este definitiv şi irevocabil: materialele pubicitare folosite de Coaliţia pentru Familie pentru a promova participarea şi votul DA la referendumul din 6 şi 7 octombrie pentru revizuirea Constituţiei aşa încât aceasta să definească exclusiv căsătoria ca fiind uniunea dintre un bărbat şi o femeie, cum dealtfel prevede şi Codul Civil, sunt ilegale.

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat joi o hotărâre în acest sens, având la bază contestaţia unui reprezentant al USR Bihor, Doru Verdeş, preşedintele organizaţiei comunale Sântandrei a acestui partid.

CpF a confiscat tricolorul şi s-a „lăţit” ilegal

Într-o sesizare înregistrată pe 2 octombrie la Biroul Electoral Judeţean Bihor, Doru Verdeş a reclamat faptul că promovarea referendumului este făcută ilegal de către Coaliţia pentru Familie, care pe de o parte tipăreşte şi distribuie pliante ce conţin aceeaşi combinaţie din drapelul naţional (albastru, galben, roşu) şi utilizează panouri amplasate în Oradea a căror dimensiune o depăşeşte pe cea prevăzută atât de legea pentru alegerea parlamentarilor (500 x 350 milimetri), cât şi de legea pentru organizarea reuniunilor electorale (400 x 250 milimetri).

În aceeaşi zi, aşa cum BIHOREANUL relata, BEJ Bihor a admis sesizarea reprezentantului USR, însă numai în ce priveşte observaţia că pliantele tipărite sunt, într-adevăr nelegale, conţinând cromatica Tricolorului României, dispunând stoparea distribuirii acestora şi recuperarea celor deja distribuite.

Pe de altă parte, însă, BEJ Bihor a respins sesizarea referitor la nelegalitatea panourilor publicitare pentru promovarea referendumului, astfel încât Doru Verdeş a făcut o contestaţie la Biroul Electoral Central.

Contraatacul CpF

La rându-i, Coaliţia pentru Familie a anunţat joi, în ziua în care BEC urma să se pronunţe, că va contesta decizia BEJ Bihor, susţinând printr-un comunicat semnat de „Biroul de presă al CpF Bihor” că poate continua „fără nicio îngrădire” distribuirea materialelor tipărite şi că folosirea culorilor drapelului naţional ar fi permisă în materialele sale, care nu ar avea caracter electoral, argumentând că până şi ciocolata cu rom foloseşte această combinaţie de culori.

“Folosirea de către cetățenii români a însemnelor naționale, a culorilor cu încărcătură simbolică, nu este interzisă de lege”, a susţinut CpF Bihor, arătând că inclusiv “pe site-ul Biroului Electoral Central, în antet, găsim o combinație de culori într-o succesiune care reproduce drapelul României”.

Să fie demontate imediat!

Decizia BEC cu privire la contestaţia formulată de reprezentantul USR Bihor a fost adoptată joi, dându-i dreptate acestuia integral şi, evident, nemulţumind Coaliţia pentru Familie. Atât doar că vine târziu, cu doar două zile înaintea primei zile de votare în cadrul referendumului.

Prin Hotărâre se consfinţeşte Decizia BEJ Bihor din 2 octombrie cu privire la nelegalitatea pliantelor folosite de CpF şi în acelaşi timp o desfiinţează în ce priveşte al doilea capăt al cererii lui Doru Verdeş, constatând că panourile utilizate pentru promovarea referendumului au dimensiuni care le depăşesc pe cele prevăzute de legislaţia în vigoare.

„Admite contestaţia, dispune îndepărtarea imediată a panourilor amplasate în Municipiul Oradea, pe strada Războieni nr. 69 (n.r. – lângă Bunexim Velenţa), în Parcul 1 Decembrie, în Piaţa Emanuil Gojdu (n.r. – turbogiraţie)”, a decis BEC, hotărârea fiind definitivă.

De altfel, vineri dimineaţă, municipalitatea orădeană a şi început demontarea panourilor. Adepţii referendumului, însă, „şi-au făcut treaba” cu ele din plin, având în vedere că au rămas mai puţin de 24 de ore până la începerea consultării populare maraton, întinse pe durata a două zile, până duminică seară la ora 21.00.