Dezvăluirea jurnalistei Emilia Șercan privind plagiatul comis de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a determinat câteva persoane să protesteze în fața Ministerului, cerând demisia demnitarului.

Miercuri, în a doua zi de proteste, printre cei 20 de participanți s-a numărat un singur cadru didactic universitar: Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București.

„De ani buni, suntem tratați cu dispreț, cu resurse puține și, de la o vreme, cu plagiatori. Este inadmisibil așa ceva”, a declarat Preda, potrivit edupedu.ro

Decanul a anunțat că va intra în grevă japoneză din prima zi a anului universitar 2022-2023, care va începe luni, și le-a transmis profesorilor și studenților să-l urmeze. „Trebuie să-și ridice vocea, să-și formuleze nemulțumirea, pe care o simt foarte mulți dintre membrii corpului profesoral și din școli, și din licee, și din universități”, a mai spus el.

Alături de el, la protest au participat regizorul Tudor Giurgiu, directoarea editurii Humanitas, Lidia Bodea, cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață, Oana Gheorghiu. 

„Este intolerabil ca o persoană care a plagiat să conducă Ministerul Educației, adică acel minister care gestionează felul în care se întâmplă lucrurile în educație, în țara aceasta”, a declarat Gheorghiu, citată de site-ul edupedu.ro.

Totodată, nici jurnaliștii din București nu prea sunt interesați de aceste manifestări. O singură televiziune din București, B1 TV, a trimis o echipă la protestul din fața Ministerului Educației. Redacțiile care mai sunt prezente sunt edupedu.ro, G4media, Europa FM și Inquam Photos.

Ministru impostor

Într-un articol publicat de Press One, jurnalista Emilia Șercan a arătat că ministrul Cîmpeanu, căruia președintele Klaus Iohannis i-a încredințat implementarea strategiei „România educată”, a plagiat o carte pe care inițial a publicat-o alături de alți colegi. Ulterior, Cîmpeanu și-a pus doar numele său pe lucrare.

În apărarea sa, ministrul a pretins că acest plagiat nu ar conta, pentru că lucrarea era una doar pentru uzul studenților. Totuși, cartea cu pricina se regăsește în CV-ul său, a fost comercializată, așadar i-a adus beneficii, iar furtul intelectual nu ar trebui privit diferit doar pentru că o carte a avut exclusiv un caracter didactic, nu și unul științific.

Merită menționat însă că dezvăluirea privind plagiatul lui Cîmpeanu nu a stârnit o reacție fermă din partea mediului academic din România. Ba mai mult, rectorii universităților din țară au tăcut mâlc. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!