Toţi cei 39 de medici şi circa 80% dintre asistenţii UPU-SMURD din Bihor şi-au dat demisiile din funcţii, depunând la secretariatul Spitalului Judeţean din Oradea un document în care îşi anunţă „demisia colectivă” şi o listă cu datele personale şi semnăturile celor în cauză.

Cadrele medicale s-au deplasat pe jos de la Spitalul Judeţean la Ambulatoriul de la intersecţia străzilor General Magheru şi Louis Pasteur pentru a-şi înregistra demisiile la secretariatul unităţii.

Protestatarii au ţinut să îşi înregistreze demisia în bloc în ciuda opoziţiei unui jurist al unităţii care a spus că demisiile vor trebui depuse individual. 

„Protest general”

Potrivit documentului, demisiile sunt justificate „în semn de protest general” ca urmare a „nerespectării principiilor legale şi constituţionale cu referire la salarizarea personalului care îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebit de periculoase”, dar şi a prevederilor legale „referitoare la acordarea zilelor de concediu de odihnă pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebit de periculoase”.

O altă nemulţumire a demisionarilor este acceptarea, de către conducerea Spitalului a „demisiei medicului şef UPU - SMURD, Hadrian Borcea”.

Conform documentului, aşa-zisa demisie colectivă „devine efectivă începând cu data de 14 mai 2018, ora 8.00”.

Doctorul Dacian Juca, locţiitor al şefului UPU-SMURD Bihor, a declarat pentru BIHOREANUL că este vorba despre personalul Centrului de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Municipal Gavril Curteanu şi cel al Unităţii de Primire a Urgenţelor din Spitalul Clinic Judeţean Oradea, dar şi de medicii şi asistenţii care intervin pe maşinile SMURD ale ISU Crişana.

Demisiile trebuie să fie individuale

Managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, susţine că documentul înaintat de protestatari nu respectă rigorile legii întrucât contractele de muncă sunt individuale şi, ca atare, şi cererile de demisie trebuie întocmite personal, de fiecare medic şi asistent în parte.

„S-a înregistrat, într-adevăr, un document, însă, dacă decizia va fi una definitivă, vor trebui să vină fiecare, separat”, a spus managerul, care susţine că, deocamdată, nu a avizat cererea de demisie a doctorului Borcea.

Potrivit Codului Muncii, în cazul demisiilor, dacă acestea nu sunt acceptate de către conducerea unităţii, salariaţii cu funcţii de execuţie au obligaţia de a respecta o perioadă de preaviz de 20 de zile lucrătoare, în timp ce persoanele aflate în funcţii de conducere sunt obligate la un preaviz de 45 de zile lucrătoare.

Activitatea continuă

Conform managerului Carp, în prezent, activitatea Centrului de Urgenţe de la Spitalul Municipal şi cea a Unităţii de Urgenţe de la Spitalul Judeţean nu sunt afectate.

Având în vedere situaţia de la UPU-SMURD, primarul municipiului, Ioan Bolojan, a anunţat o conferinţă de presă, cu începere de la ora 14.