Dacă-i musai, cu plăcere. Aşa a reacţionat fostul şef al APIA Bihor, pedelistul Traian Abrudan, cu două săptămâni în urmă, când s-a cerut mutat pe un alt post, mai mititel, dar tot călduţ, de şef al Biroului măsuri de sprijin şi monitorizare din cadrul aceleiaşi instituţii.

Oficial, atât Abrudan, cât şi succesorul său, pesedistul Florian Pavel, au declarat că schimbarea s-a făcut amiabil, în urma unor înţelegeri politice. BIHOREANUL a aflat, însă, că lucrurile n-au stat tocmai aşa. Căci pentru a-l urni pe Abrudan, social-democraţii au scos artileria grea, trimiţând pe capul lui Corpul de Control al prefectului, cu sarcina clară să-i "găsească" ceva...

Adio, dar rămân şi eu

02 florian pavel.jpgDupă cum se ştie, Traian Abrudan, ex-secretarul general al PDL Bihor şi fost subprefect al judeţului, a fost instalat în 2009 ca director executiv la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Bihor, funcţie pe care a deţinut-o până săptămâna trecută, când a fost înlocuit, "la cerere", cu pesedistul Florian Pavel (foto), el devenind în schimb şef de birou.

Oficial, Pavel susţine că rocada s-a făcut în urma unor înţelegeri în interiorul USL. "Abrudan s-a dat la o parte, înţelegând să respecte regula unui joc cu influenţe politice, aşa cum şi alţii înaintea lui s-au dat la o parte când pe el l-a pus PDL-ul director", declara proaspătul director la ceremonia de instalare. BIHOREANUL a aflat însă că pentru a obţine şefia instituţiei, PSD a purtat o adevărată bătălie, în condiţiile în care Abrudan se voia în continuare pe post, arătându-se gata ca pentru asta să trădeze PDL şi să intre în PNL.

Iniţial, fostul manager a cerut în schimbul funcţiei de director executiv postul de director adjunct, dar pentru că actualul deţinător al acestuia, Gheorghe Ardelean, a refuzat să plece, lucrurile au rămas în coadă de peşte. Până luna trecută, când Abrudan a fost "înghesuit" de Corpul de Control al prefectului Claudiu Pop. Inspectorii Prefecturii au descins la sediul APIA, luând actele la puricat, iar raportul întocmit a fost transmis ministrului Agriculturii, Daniel Constantin. Urmarea? Pe 14 noiembrie, Abrudan cerea singur să fie schimbat.

O mare familie

02 claudiu pop.jpgCe nereguli au fost găsite în activitatea lui, prefectul Claudiu Pop (foto) refuză să spună. "Raportul de control nu e public, deci nu pot da informaţii", zice el. BIHOREANUL a intrat totuşi în posesia documentului ce arată că inspectorii nici nu au răscolit prea adânc pentru a-i găsi "bube" lui Abrudan. Întins pe trei pagini, raportul doar enumeră, fără a le cerceta în detaliu, probleme supărătoare: nepotism şi incompetenţă într-o instituţie care gestionează zeci de milioane de euro acordate ca subvenţii de UE pentru fermierii din judeţ.

Inspectorii au descoperit, de pildă, că în ultimii ani în instituţie "s-au înmulţit familiile", existând angajaţi soţ-soţie-fiu-fiică. În raport sunt date exemple cum ar fi Emil Leucea, şeful Centrului APIA Tinca, şi fiul său, George, consilier la Serviciul control, soţii Teodor şi Eva Gal, ambii la Centrul zonal Aleşd, Aurel şi Aurica Varga, la Centrul Marghita, Szatmari Iosif (Centrul Salonta) şi soţia lui Lucica (Centrul Beiuş), soţii Dan şi Aurelia Cristea (ambii la Centrul Săcueni), Adrian Sandu, consilier la Serviciul autorizare, şi soţia Aurelia, consilier la Compartimentul juridic.

Şi Mariana Bocşe, şef birou la Centrul zonal Beiuş, şi-a angajat fiul, pe Sorin Bocşe, printr-un artificiu. Întâi la Primăria Olcea, pe o funcţie de consilier asistent, pentru ca în aceeaşi zi să fie transferat, la cererea sa, pe o funcţie de consilier la Biroul Inspecţii cotă lapte din APIA. Motivul? Cum angajările în sectorul public erau blocate de Guvernul Boc, încadrarea ca bugetar a lui Bocşe jr. s-a făcut cu ajutorul unui primar şi el pedelist, deşi scopul evident era ca apoi, prin transferul realizat în aceeaşi zi, acesta să ajungă în instituţia "mămicii". Corpul de Control al Prefecturii nu a intrat însă adânc în probleme, pentru a cerceta şi modul în care s-au făcut angajările, prin măsluirea unor concursuri şi prin traficarea de influenţă, mulţumindu-se doar să constate neregula.

Prejudiciu nerecuperat

Raportul arată, de asemenea, că fermierii nu îşi respectă obligaţiile asumate în schimbul subvenţiilor primite, fără să cuantifice, însă, prejudiciul astfel provocat, pentru care eventualele controale din partea Comisiei Europene ar putea sancţiona APIA, dar şi suspenda fondurile europene pentru agricultură. Inspectorii s-au mulţumit doar să dea un exemplu, al ajutoarelor financiare pe care fermierii le-au primit pentru terenuri în aşa-zisele pachete agro-mediu, şi pentru care proprietarii trebuiau să asigure întreţinerea continuă a terenurilor pe o perioadă de 5 ani, în caz contrar fiind obligaţi să restituie ajutoarele. Asta în teorie, căci în realitate APIA Bihor nu a trecut la asemenea proceduri, deşi ele trebuiau aplicate "în zonele Aleşd, Beiuş şi Ştei", după cum se arată în raportul ai cărui semnatari "uită", din nou, să precizeze concret că şefii APIA nu au urmărit să-i tragă la răspundere pe vinovaţi.

Inspectorii Prefecturii au sesizat şi faptul că instituţia a întârziat punerea în aplicare a unei decizii din 2011 a Camerei de Conturi, conform căreia APIA trebuia să recupereze banii pe subvenţiile acordate unor proprietari de animale care nu aveau acest drept. "APIA nu a verificat suficient efectivul real de animale pentru care s-au solicitat ajutoare financiare şi există suspiciuni legate de modul în care s-au acordat subvenţiile", au consemnat reprezentanţii Prefecturii, arătând în finalul raportului că principalul vinovat este directorul executiv Traian Abrudan.

La secret

Managerul se arată surprins de acuzaţiile aduse, mai ales că - zice el - nu a fost solicitat să dea vreo explicaţie în timpul controlului. "Mi s-a spus că a fost un control de rutină. Inspectorii au venit şi au plecat fără să mă întrebe ori să-mi spună ceva", a declarat Abrudan pentru BIHOREANUL, respingând orice suspiciune de "malpraxis" îndreptată asupra sa.

"Majoritatea familiilor care lucrează în instituţie le-am moştenit când am venit pe funcţie. Dar din moment ce oamenii îşi fac treaba, nu e nimic în neregulă!", se apără Abrudan. Cât despre subvenţiile acordate "în orb", fără verificări, fostul director refuză să se pronunţe. "Nu pot comenta un raport pe care nu l-am văzut", spune el, negând, totodată, că tocmai neregulile consemnate de Corpul de Control i-ar fi forţat demisia. "Nu există nicio legătură. Eu mi-am cerut mutarea pe un alt post de bunăvoie", susţine Abrudan, insistând că şi-a scris demisia de bunăvoie şi nesilit de nimeni. Nici măcar de propriile "performanţe" de pe vremea când era mare şi tare...


PLIMBĂREŢUL
Director pe teren

Raportul Corpului de Control al Prefecturii îl incriminează şi pe directorul adjunct al APIA Bihor, Gheorghe Ardelean, căruia i se impută doar consumul ridicat de combustibil şi deplasările numeroase pe care le-a făcut pe una şi aceeaşi rută, Beiuş-Ştei-Tinca, cu o maşină de teren a instituţiei, un Hyundai Tucson cu consum foarte mare, şi deci, a cărei folosire trebuia limitată. "Consumul directorului adjunct se ridică la 320 litri pe lună, în condiţiile în care cota lunară aprobată este de 270 litri", se specifică în raportul trimis de Prefectură la Ministerul Agriculturii. Evident, la fel ca în cazul lui Abrudan, nici directorul adjunct nu a fost obligat să restituie prejudiciul produs instituţiei.