Prefectura Bihor a anunţat vineri, printr-un comunicat de presă, că operaţiunea de demolare prin implozie a turnului de răcire nr. 2 al fostului CET II din strada Ogorului nu va mai avea loc, conform programării, în această zi, la ora 13.

Potrivit comunicatului Prefecturii, "s-a constatat faptul că executantul operaţiunii nu deţinea asigurare", astfel încât la solicitarea prefectului Dumitru Ţiplea, acesta a fost notificat că "în lipsa comunicării unei dovezi privind încheierea unei asigurări, operaţiunea de demolare nu va primi acordul Electrica Oradea, având în vedere pagubele considerabile care pot fi cauzate cu ocazia executării lucrărilor".

Contactat de BIHOREANUL, prefectul a explicat că firma angajată de proprietarii fostului CET II să facă demolarea prin implozie este din Hunedoara şi nu a reuşit să găsească în ţară un asigurator. Or, asigurarea era necesară pentru a acoperi eventualele pagube produse tocmai staţiei de transformare a Electrica, a cărei dezafectare temporară fusese solicitată în cursul zilei de joi, dat fiind faptul că aceasta se află la circa 50 metri de construcţia ce urma să fie pusă la pământ.

"În cursul dimineţii de azi, 7 februarie, s-a confirmat faptul că executantul lucrării nu a identificat un asigurător în România care să asigure operaţiunea de implozie, urmând să facă diligenţe pentru a găsi un asigurător extern", se arată în comunicatul de vineri al Prefecturii.

Iniţial, aşa cum a scris BIHOREANUL, joi dimineaţă directorul Electrica Oradea, Ionel Boja, a respins solicitarea, motivând că asta ar fi însemnat întreruperea electricităţii în cartierul Nufărul şi comuna Oşorhei, pentru ca în partea a doua a zilei Prefectura să comunice identificarea unei soluţii tehnice care ar fi permis mutarea capacităţii de transformare a staţiei respective pe alte staţii, până la încheierea operaţiunii de demolare.

În anii trecuţi au mai fost făcute la fostul CET II două demolări prin implozie, a coşului de fum şi a unei hale, dar firma însărcinată să execute operaţiunea a avut de fiecare dată asigurare.