Clubul Sportiv Shogunul Oradea şi cercul de Karate Shotokan al Palatului Copiilor Oradea şi-au premiat laureaţii, într-o gală ce a avut loc vineri seară la Căminul Cultural din Sânmartin.

Cu ocazia acestui eveniment, în care au fost aniversaţi şi 35 de ani de existenţă a clubului condus de profesorul Ioan Vaida, a fost desemnat şi sportivul anului 2022, iar acesta a fost Denis Claudius Donea (foto).

În 2022, Denis a avut un palmares impresionant. A devenit dublu campion mondial de karate (în probele de luptă), la kumite individual minicadeţi +50 kg minicadeţi şi kumite echipe minicadeţi, în cadrul Campionatului Mondial de Karate, versiunea IKU, din Italia, perioada 27 - 30 octombrie.

Denis a ajuns și campion european de karate (în proba de luptă) kumite, la individual minicadeţi, categoria +50 kg.

La a 49-a ediție a Campionatului European de Karate Wado-Kai, din perioada 11-13 noiembrie, de la Bucureşti, bihoreanul a reuşit performanţa de a deveni campion continental, în cadrul unei competiţii care a reunit în total 400 de sportivi din 18 ţări.

În 2022, Donea a fost şi dublu campion naţional de karate (unul şcolar și altul pe Federație), fiind, de asemenea, multiplu medaliat la turnee şi Grand Prix-uri internaţionale de karate.

Clasamente pe categorii de vârstă

Ca de obicei, profesorul Ioan Vaida, alături de soţia sa, Elena Vaida, celălalt antrenor al clubului, au alcătuit mai multe clasamente la diferite categorii.

Fiecare grupă de vârstă a avut un TOP  10, fiind premiaţi cei de pe primul loc, după cum urmează: Alexandru Debelka - la tineret şi seniori, Teodora Andreea Tripe - la tineret şi senioare, Luca Mihai Lalescu - la juniori I, Miruna STeoara Lipai - la junioare I, Octavian George Paul - la juniori I, Andreea Cristina Kela - la junioare II, Denis Lencar - la cadeţi, Ştefania Maria Lipai - la cadete, Erik Leonidas Debelka - la minicadeţi, Anamaria Giulia Mihelea - la minicadete, David Ioan Daniel Cionca - la copii V masculin, Ana Francesca Sotiuţ - la copii V feminin, Dan Paul Cipleu - la copii IV masculin, Cezara Faur - la copii IV feminin, Krisztian Karoly Szabo - la copii III masculin, Alexia Duma - la copii III feminin, Claudiu Bocra - la copii II masculin, Carmen Bocra - la copii II feminin, Rareş Ionuţ Ficuţ - la copii I masculin , Kollo Sofia Banciu - la copii I feminin, Zeno Ivan Pintiuţă - la prichindei masculin şi Iris Ana Creţ - la prichindei feminin.

Premii speciale

Pe lângă premiile pe categorii de vârstă, au fost acordate şi 11 premii speciale. Astfel, cel mai tehnic sportiv la categoria tineret şi seniori a fost declarat Alexandru Debelka, cea mai tehnică sportivă la categoria tineret şi seniori a fost desemnată Teodora Andreea Tripe, cel mai tehnic sportiv la juniori I - Luca Mihai Lalescu, cea mai tehnică sportivă la categoria junioare I - Miruna Sara Lipai, cel mai tehnic sportiv la categoria juniori II - Octavian George Paul, cea mai tehnică sportivă la junioare II - Andreea Cristina Kela, cel mai tehnic sportiv la cadeţi - Denis Claudius Donea, cea mai tehnică sportivă la categoria minicadete - Ştefania Maria Lipai, cel mai combativ sportiv la categoria cadeţi - Denis Florin Lencar, cel mai tehnic sportiv la categoria minicadeţi - Erik Leonidas Debelka şi cel mai tehnic sportiv la categoria copii - David Ioan Daniel Cionca.

De asemenea, arbitrii şi asistenţii au primit premii de excelenţă. Este vorba despre: Robert Babinszki, Andreea Panaite, Raul Neaga, Claudia Bulc, Gergely Tamas, Cristian Papp, Andrei Timofte, Iulia Tripa, Sara Szabo şi Sandu Oana.

Rezultatele din 2022

În ceea ce priveşte rezultatele sportivilor de la Clubul Sportiv Shogunul Oradea şi cercul de Karate Shotokan al Palatului Copiilor Oradea, cele mai notabile în 2022 au fost: 12 medalii, dintre care 4 de aur, 7 de argint şi una de bronz, obţinute la Campionatul Mondial de Karate, versiunea IKU. Delegaţia României s-a clasat pe locul 2 în clasamentul pe națiuni, fiind devansată doar de Italia, țara gazdă. Orădenii au mai cucerit aici şi patru locuri IV şi două locuri V. 

Pe prima treaptă a podiumului au urcat: Donea Denis Claudius la kumite individual minicadeţi şi kumite echipe minicadeţi, Paul Octavian la kumite individual cadeţi şi Lalescu Luca la kumite echipe juniori.

Locul II şi medalie de argint au cucerit: Lalescu Luca la juniori kumite individual şi la kumite rotativ echipe juniori, Lipai Sara la kumite echipe junioare 1 şi junioare 2, Kela Andreea la kumite echipe cadete şi Lipai Ştefania la kumite individual şi  echipe minicadete.

Locul III şi medalie de bronz a cucerit: Lipai Sara la kumite individual  junioare.

Pe locul IV în Italia s-au situat: Kela Andreea la kumite individual şi echipe şi Tirpe Teodora la kumite individual şi pe echipe. În fine, locul V l-a ocupat Arghiroiu Alexandru la kumite individual şi echipe.

De asemenea, la Europenele de la Bucureşti, elevii antrenorilor Ioan şi Elena Vaida şi-au adjudecat un titlu continental și 8 medalii.

Principalul performer a fost Denis Claudius Donea, care a cucerit medalia de aur şi implicit titlul de campion european, la proba de kumite individual, la categoria +50 kg minicadeţi.

În posesia medaliilor de argint şi a titlurilor de vicecampioni continentali au intrat: Luca Lalescu la kumite individual – 68 kg juniori, tot el, la kumite echipe juniori, Alexandru Arghiroiu la kumite echipe juniori, Sara Lipai şi Andreea Kela la kumite echipe junioare.

În fine, în posesia medaliilor de bronz au intrat: Octavian Paul la kumite individual – 57 kg cadeţi, Andreea Kela la kumite individual – 57 kg junioare şi Ştefania Lipai la kumite individual + 50 kg minicadete.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!