"Ieri, de 15 martie, pe ruta Oradea-Aleşd, mai multe indicatoare rutiere de la intrarea în localităţi au fost vandalizate în sensul că denumirile localităţilor în limba maghiară au fost acoperite cu alte inscripţii", a declarat pentru BIHOREANUL preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon.

Acesta a spus că asemenea situaţii au fost raportate în Oradea, Tileagd, Uileacu de Criş, Urvind, Aleşd şi în alte localităţi.

"Am solicitat Poliţiei Judeţului Bihor să cerceteze această situaţie, iar la secţia Bihor a Direcţiei Regionale Cluj a CNADNR am solicitat remedierea şi repunerea indicatoarelor în starea lor iniţială. Vandalizarea acestor indicatoare este o încălcare a legii, deoarece în localităţile unde populaţia maghiară reprezintă cel puţin 25% din totalul locuitorilor, aceste indicatoare trebuie să conţină şi denumirile în limba maghiară", a mai spus Szabo.

De asemenea, preşedintele executiv al UDMR Bihor a afirmat că se aşteaptă ca Poliţia să facă cercetări "la modul serios" pentru descoperirea făptaşilor. "Lucrurile s-au petrecut ziua în amiaza mare şi mă gândesc că dacă Poliţia face cercetări la modul serios, făptaşii vor fi depistaţi în cel mai scurt timp", a spus liderul UDMR Bihor.

Iniţial, situaţia a fost adusă la cunoştinţa opiniei publice prin intermediul unui comunicat furnizat de UDMR Bihor doar presei locale de limba maghiară. În ce priveşte acest aspect, preşedintele executiv al UDMR Bihor a declarat că nu este vorba de vreo discriminare sau tratament diferit al presei de limba română, ci pur şi simplu ziarele de limba maghiară au cerut aceste informaţii, iar conducerea formaţiunii politice le-a furnizat.