Probleme noi pentru Gyorgy Monika, evazionista care a provocat un adevărat cutremur în Poliţia bihoreană în toamna anului trecut, când, arestată pentru o fraudă de 12 milioane lei, l-a denunţat din spatele gratiilor pe adjunctul şefului Poliţiei Bihor, comisarul şef Ioan Brîndaş, unul dintre cei care i-au finanţat afacerile.  

Gyorgy a fost arestată pe 8 octombrie 2013, împreună cu Liana Negreanu, complicea ei, într-un dosar de evaziune în care mai erau cercetaţi cetăţeanul maghiar Schneider Atilla şi orădenii Bancsik Tibor, respectiv Carmen Mihai Pandel, zis Spartanul, cunoscut interlop orădean. Acuzaţia era de eludarea plăţii TVA datorat bugetului de stat.

Grupul făcea achiziţii intracomunitare de zahăr şi ulei, al căror preţ era diminuat prin intermediul unor circuite evazioniste de tip "carusel", pentru ca marfa să aibă un preţ competitiv pe piaţa autohtonă. La scurt timp după arestare, pentru a-şi uşura situaţia, femeia l-a denunţat pe Brîndaş, susţinând că poliţistul a împrumutat-o cu 45.000 euro, sumă pentru care i-a plătit acestuia dobânzi totale de 75.000 euro.

Dezvăluirea a dus la arestarea lui Brîndaş şi trimiterea lui în judecată pentru operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, favorizarea infractorului şi fals în declaraţii.

Denunţul a ajutat-o şi pe Gyorgy. Pe 4 noiembrie 2013, la scurt timp după ce l-a reclamat pe ofiţer, procurorii Parchetului Bihor care o cercetau în dosarul de evaziune fiscală au decis să îi facă o favoare şi au cerut instanţei de judecată înlocuirea măsurii arestului preventiv cu obligarea de a nu părăsi ţara, solicitare care, însă, le-a fost respinsă.

Câteva zile mai târziu, însă, procurorii au găsit modalitatea să o elibereze fără să mai aibă nevoie de acceptul instanţei. Cum cele 30 de zile de arest dispuse iniţial de Tribunal expirau, anchetatorii nu au mai cerut prelungirea măsurii.

Aşa a ajuns Gyorgy Monika în libertate şi, după cum se vede, la vechile metehne. Deşi între timp a fost trimisă în judecată în două dosare penale, ambele deschise pentru evaziune fiscală, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor au prins-o pe femeie că, în perioada august 2013 - iulie 2014, a făcut pe o firmă tranzacţii intracomunitare pe care nu le-a mai evidenţiat în contabilitate, paguba provocată bugetului de stat fiind stabilită de procurori la 769.888 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit.

Marţi, Gyorgy Monika a fost reţinută, iar miercuri a fost prezentată judecătorului de drepturi şi libertăţi din Tribunalul Bihor, care a arestat-o pentru 30 de zile. Măsură nu este definitivă, ci poate fi contestată la Curtea de Apel Oradea.