Omul de afaceri marghitan Balla István, cel care l-a denunţat pe ex-judecătorul Mircea Puşcaş (foto) pentru că i-ar fi pretins 50.000 euro ca să-i rezolve o soluţie favorabilă într-un proces care se derula la Curtea de Apel Oradea, are din nou probleme penale.

Balla a fost trimis în judecată împreună cu fosta sa soţie, Maria Mirabela, respectiv Czaholi Istvan, Toth Janos, Doru Dascălu şi Petru Postoveanu (celebru escroc orădean, în prezent aflat în penitenciar), pentru constituire de grup criminal organizat şi evaziune fiscală.

Acuzaţiile au fost formulate de procurorii DIICOT, care susţin că gruparea au făcut mai multe tranzacţii prin intermediul unor firme de tip fantomă - SC Echiinox SRL, SC Agradias SRL şi SC Alex&Pistike Trans SRL - şi au eludat plata dărilor la bugetul de stat, paguba pe care au provocat-o bugetului de stat ridicându-se la aproape 3 milioane lei.

Balla István este cel care, în 2013, l-a denunţat pe ex-judecătorul Mircea Puşcaş care i-ar fi pretins 50.000 euro din care ar fi primit 20.000 euro, pentru a-i rezolva o soluţie favorabilă într-un proces în care era judecat pentru lipsire de libertate în mod ilegal şi lovire.

În urma anchetei efectuate de procurorii DNA Oradea, Mircea Puşcaş a fost trimis în judecată împreună cu intermediarul şpăgii, Marcel Piştuca, şi condamnat anul trecut de judecătorii Curţii de Apel Timişoara la 4 ani de închisoare cu executare. Totodată, intermediarului a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

De asemenea, magistraţii timişoreni l-au obligat pe judecătorul orădean la cheltuieli judiciare în valoare de 40.000 lei către stat, în timp ce complicele său trebuie să achite cheltuieli judiciare de 20.000 lei.

Sentinţa Curţii de Apel Timişoara nu a fost definitivă, dezbaterile fiind reluate acum la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.