Când sunt la putere, PSD-iştii nu ezită să-şi pună oamenii la conducerea tuturor instituţiilor. Când sunt alţii la guvernare, nu s-ar da duşi nici morţi din funcţii.
BIHOREANUL vă dezvăluie strategia PNL-iştilor de a-i "descăuna", totuşi, atât pe directorii care n-au susţinut vreun concurs, fie şi aranjat, cât şi pe cei care au dat concursuri, expediindu-i pe meleaguri cât mai depărtate de Bihor...
Doi-trei pe lună
Despre şefii serviciilor deconcentrate din teritoriu - direcţii, agenţii, inspectorate, oficii - se spune că aplică programul de guvernare. Faptul că fiecare Guvern găseşte la conducerea acestora clientela celui precedent îl determină, logic, s-o schimbe cu cea proprie. Cu ce viteză, depinde nu doar de lipsa de scrupule, ci şi de profunzimea politizării instituţiilor, mai accentuată acum decât oricând.
La 4 luni după ce PNL a preluat guvernarea, în Bihor bilanţul depesedizării e anemic: liberalii au găsit la şefia celor 55 deconcentrate din judeţ funcţionari neînregimentaţi doar cât să-i numeri pe degete, iar PSD-işti şi UDMR-işti cât cuprinde.
În ianuarie, au reuşit să facă schimbări la doar două instituţii: la Casa de Pensii UDMR-istul Szarka Arpad, numit în 2018 de PSD, a fost înlocuit cu Andaluzia Coraş, o funcţionară neînregimentată, iar la Garda Forestieră, Maria Antal, pusă şefă tot de PSD deşi picase concursul pe post, cu Remus Moţiu, simpatizant PNL. În februarie, au mai "degajat" alţi trei reprezentanţi ai PSD: la ABA Crişuri, la RAR şi la Direcţia Silvică.
De sus în jos
Ultimele trei schimbări au fost rezultatul fie al unor negocieri personale, fie al unor forţări de la Bucureşti. La ABA, de pildă, Dorel Dume, care ocupa postul de director executiv prin concurs, l-a cedat fostului coleg din PD Ionel Avrigeanu după ce a primit în compensaţie şefia Sistemului de Gospodărire a Apelor.
La RAR, PNL-istul Nicolae Filip a preluat conducerea de la Dan Crăciun (care la rându-i îl înlocuise în 2012), iar la Direcţia Silvică Teodor Suciu i-a succedat lui Călin Horgoş numai după ce au fost schimbaţi şefii PSD-işti ai RAR şi respectiv Romsilva de la Bucureşti.
"Una dintre problemele noastre e că degeaba vrem să-i înlocuim pe şefii de aici, fiindcă la centru şefii sunt tot PSD-işti. Prima oară trebuie schimbaţi aceştia, altfel nu putem face şi schimbările în judeţ", spune un liberal.
Un "roşu" peste "galbeni"
Culmea e că în timp ce ei se căznesc să obţină undă verde de sus, liberalii s-au trezit cu încă un pesedist la butoane, şi nu oriunde, ci la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice.
Pe 31 ianuarie, fără "consultarea" prefectului Dumitru Ţiplea ori a preşedintelui PNL Bihor, Romeo Roşca, împuternicit să conducă AJFP Bihor cât timp titularul funcţiei, Ioan Mihaiu, fusese prefect al PSD-ului (2018-2019), a fost propulsat din simplu şef Serviciu Registru Contribuabili în cea de şef adjunct Administraţie, printr-un ordin al preşedintei ANAF, Mirela Călugăreanu, "moştenită" de ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, de la predecesorul PSD-ist Orlando Teodorovici. Deşi decizia i-a înfuriat pe liberalii bihoreni, n-au ce face până la schimbarea şefei ANAF.
În "surghiun"
Liberalii vor să accelereze depesedizarea fiindcă urmează alegeri şi nu-şi permit să-i prindă cu adversarii la butoane. "Am identificat care directori, plini şi adjuncţi, sunt pe posturi prin numiri, interimari, şi care prin concurs. Cam o treime sunt fără concurs. Pe ei o să-i schimbăm prin alte numiri", afirmă un PNL-ist.
În prima categorie la loc de frunte e şeful Gărzii de Mediu, Mihai Togor, pe care prefectul îl vrea mazilit rapid fiindcă i-a ignorat dispoziţii. "A fost pus interimar în 2017 şi de atunci i s-a tot înnoit delegarea pe funcţie, ultima oară anul acesta pe 3 ianuarie, într-o zi nelucrătoare", spune o sursă.
Din a doua categorie sunt pe făraş şefii DSVSA, Remus Moţoc, şi APIA, Florian Pavel, care vor "beneficia" de principiul mobilităţii funcţionarilor: vor fi detaşaţi pe la Suceava ori Vaslui, departe de casă, până renunţă la funcţii.
Penelizarea
Surse din PNL susţin că găsirea unor înlocuitori de încredere nu e nici ea o sarcină uşoară. În unele instituţii liberalii ar pune şefi funcţionari neînregimentaţi, cum au făcut la Casa de Pensii, ca să nu fie acuzaţi de politizare. "Baiul e că funcţionarii nu prea acceptă, se tem că se întoarce PSD la putere şi se răzbună pe ei", zice un liberal.
Nici în propriile rânduri nu se găsesc, însă, mulţi membri care să-şi asume funcţii de conducere: cum PNL n-a mai guvernat de 8 ani, prin instituţii au rămas puţini liberali, iar aceştia n-au avut de-a face cu managementul...