Deputata PSD de Bihor Sonia Drăghici a fost condamnată, luni, definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru conflict de interese în dosarul penal pornit la sesizarea Agenţiei Naţionale de Integritate, care îi imputa că şi-a angajat fiul ca expert în cadrul biroului parlamentar.

Completul de 5 judecători a dispus condamnarea parlamentarului la 6 luni de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe o perioadă de 2 ani şi 6 luni.

Totodată, judecătorii au dispus ca, pe perioada pedepsei principale, deputata să aibă interdicţie de a ocupa o funcţie publică, pedeapsă care, însă, a fost suspendată pe aceeaşi perioadă, de 2 ani şi 6 luni.

Verdictul pronunţat luni este definitiv şi, potrivit Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, Drăghici nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

Sonia Drăghici a fost trimisă în judecată în iunie 2014 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care o acuza că a încălcat legea când a propus angajarea fiului ei pe post de expert în cadrul propriului birou parlamentar şi a avizat contractul individual de muncă al acestuia, din septembrie 2009 până în 2012, timp în cadrul fiul ei a încasat salarii de 48.575 lei din bugetul Camerei Deputaţilor.

Procesul a fost judecat iniţial de un complet al Secţiei penale din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care, pe 20 martie 2015, a dispus condamnarea Soniei Drăghici la o simplă amendă penală de 2000 lei, fără pedepse accesorii. Soluţia a fost atacată atât de parlamentară cât şi de procuror.