Deputata UDMR de Bihor Biró Rozália şi-a prezentat, luni, la Oradea, bilanţul primelor 6 luni de activitate ca parlamentar şi preşedinte al Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaţilor, timp în care a fost iniţiatoare sau coiniţiatoare la 12 proiecte legislative care vizează, în principal, combaterea discriminării femeilor şi protejarea acestora împotriva violenţei domestice.

„Este o activitate de suflet. În fiecare an, în România mor 200 de femei în urma unor leziuni cauzate de violenţa în familie”, a explicat deputata.

De altfel, unul dintre ultimele proiecte legislative, iniţiat chiar săptămâna trecută, priveşte modificarea Legii 217/2003, pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, în sensul de a urgenta emiterea ordinelor de protecţie a acestor victime. „Proiectul prevede, printre altele, ca ordinul de protecţie să se elibereze pe loc şi nu la 72 de ore de la depunerea cererii”, a explicat Biró.

O altă prioritate din agenda parlamentarei reprezintă punerea în aplicare a Convenţiei de la Istanbul, acordul care reglementează protejarea femeilor împotriva violenţei domestice. „Este un acord semnat în 2012 şi ratificat în 2014. Nici până azi nu s-a făcut nimic pentru punerea în practică”, a declarat deputata, referindu-se la lipsa totală de implicare a statului pentru dezvoltarea unor centre de primire a femeilor abuzate sau consilierea acestora. „Sunt judeţe în care nu există un centru pentru victime, nici măcar centre de zi".

Deputata Biró Rozália este vicepreşedinta Organizaţiei de Femei a Partidului Popular European, preşedinta Organizaţiei de Femei a UDMR şi, în acelaşi timp, preşedinta Consiliului Reprezentanţilor Unionali a UDMR, funcţii prin intermediul cărora a reuşit să modifice esenţial statutul organizaţiei politice din care face parte, pentru a creşte reprezentativitatea femeilor în structurile decizionale, dar şi pentru a promova antreprenoriatul în rândul acestora.

Astfel, dacă în perioada 2012-2016, UDMR a avut o singură femeie ca parlamentar, niciun preşedinte sau vicepreşedinte de Consiliu Judeţean, 3 primari, 12 viceprimari şi 242 de consilieri locali, în legislatura 2016-2020 are 4 parlamentare, 7 primăriţe, 20 de viceprimăriţe, 10 consilieri judeţeni şi 274 consilieri locali.

„Am forţat modificarea statutului în aşa fel încât reprezentativitatea femeilor în structurile de conducere la nivel local şi judeţean să fie de 33%. În 6 luni, organizaţiile judeţene ale UDMR au obligaţia să modifice şi să implementeze statutul”, a mai spus Biró.