Nume noi în dosarul deschis de DNA Oradea după un "tun" de 2,2 milioane lei primit de Primăria Beiuş de la SC Top Construct SRL, firmă care a încasat în perioada 2007-2008, cu avizul administraţiei locale, plata pentru o reţea de apă şi canalizare făcută doar pe hârtie.

Iniţial, procurorii au pus sub învinuire 16 persoane, iar fostul subprefect Silviu Odobasianu, primar al Beiuşului până în 2008, a şi fost reţinut. Săptămâna trecută, numărul protagoniştilor a sporit cu alte două nume sonore: deputatul liberal Gheorghe Costin, fost viceprimar, şi colegul său de partid, primarul Adrian Domocoş, au fost învinuiţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, infracţiune pentru care pedeapsa minimă e 10 ani de închisoare!

Ţeapă de Top

Escrocheria Top Construct Grup a fost prezentată pe larg de BIHOREANUL încă de acum trei ani. Firma înfiinţată în 2007 de Ciprian Berindea şi de avocata Urbanovici Erzsebet a reuşit să pună mâna pe un contract de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare din Beiuş, în valoare de peste 4,5 milioane lei, plătit din fonduri ale Ministerului Mediului şi din bugetul local.

Din suma totală, Top Construct a încasat în perioada 2007-2008 aproape 2 milioane lei, în baza unor documente falsificate care atestau finalizarea unor lucrări prevăzute în contract, dar în realitate neexecutate. Mai mult, folosindu-se de un document fals purtând antetul şi ştampila Primăriei Beiuş, administratorul firmei a lichidat şi depozitul bancar de 750.000 lei, reprezentând garanţia de bună execuţie a lucrărilor.

Odobasianu în arest

Frauda a fost descoperită de Camera de Conturi Bihor la sfârşitul anului 2009. Auditorii au stabilit că societatea a finalizat doar puţin peste 10% din lucrările contractate şi, suspectând implicarea edililor în fraudarea fondurilor publice, în ianuarie 2010 i-au sesizat pe procurorii Parchetului Bihor, care au trimis documentele colegilor de la DNA Oradea, competenţi să ancheteze primarii de municipii.

04 Silviu Odobasianu.jpgDupă doi ani de expertize, audieri şi corespondenţe, în acest an, pe 22 februarie, procurorii au stabilit prejudiciul total la suma de 2,2 milioane lei şi au dispus reţinerea pentru 24 de ore a fostului primar Silviu Odobasianu (foto), alături de omul de afaceri Ciprian Berindea, ambii bănuiţi că au fost "actorii principali" ai tunului. Fostul edil pentru că a plătit bani pe nimic, celălalt pentru că i-a încasat necuvenit. Anchetatorii au cerut şi arestarea tandemului, însă cererea le-a fost respinsă, cei doi primind doar interdicţie de a părăsi ţara.

Jaf PSD, preluat de liberali

Ulterior, au fost puse sub învinuire şi alte persoane, în mare parte angajaţi ai Primăriei care şi-au pus semnătura pe documentele ticluite de reprezentanţii firmei, printre care Nicolae Pancu, şef de lucrări al Top Construct, Ioan Matei şi Nicolae Sotoc, diriginţii de şantier, Maria Ioana Nicolae, şef Serviciu financiar, Gelu Hassan, responsabilul de proiect din cadrul Primăriei, Emil Oaie, fost şef al Serviciului investiţii, membrii comisiei de recepţie - Olivier Negrău, Gigel Mihailovici, Maria Ramona Clintoc, Dorina Gabor, Mircea Boloş, Octavian Codreanu - alături de preşedintele comisiei, fostul viceprimar Viorel Iuhas, acum director tehnic în cadrul Administraţiei Bazinale Ape Crişuri. A fost pusă sub urmărire penală şi directoarea agenţiei BRD care i-a eliberat lui Berindea banii blocaţi în depozitul de garanţie de bună execuţie, fără să verifice veridicitatea documentului de care s-a folosit acesta.

Demersurile s-au dovedit, însă, doar o primă etapă a anchetei. Pe 13 martie a.c., procurorii DNA au descins la Beiuş, unde au percheziţionat sediul Primăriei şi locuinţa actualului primar, Adrian Domocoş, ridicând unităţi de calculator şi documente legate de contractul cu Top Construct. La vremea respectivă, Domocoş a negat că ar fi avut vreo implicare, susţinând că domiciliul şi biroul i-au fost vizitate de procurori "pentru a se asigura că nu s-au sustras documente".

Realitatea era, totuşi, alta. Magistraţii descoperiseră că "afacerea" a continuat şi în mandatul edilului liberal care, deşi avea cunoştinţă că firma nu a respectat contractul încheiat cu fosta administraţie PSD, în septembrie 2008 a reînnoit contractul şi, în plus, cu complicitatea viceprimarului de la acea vreme, Gheorghe Costin, acum deputat PNL, a facilitat noi plăţi către firmă.

Alt primar, aceeaşi ţeapă

Din totalul de 2,2 milioane lei, la cât a fost apreciat întregul prejudiciu, lui Domocoş şi lui Costin li se impută 456.000 lei, adică suma pe care edilii au solicitat-o şi obţinut-o de la Ministerul Mediului în septembrie 2008 în baza unor documente măsluite ce atestau că Top Construct executase noi lucrări. Evident, totul era doar pe hârtie, căci firma nu făcuse nimic. Banii suplimentari obţinuţi au fost depuşi, ca măsură de precauţie, tot în contul de garanţie de bună execuţie, de unde, însă, împreună cu garanţia, administratorul Ciprian Berindea i-a ridicat în baza unui document contrafăcut.

Ca urmare, pe lângă cele 16 persoane învinuite deja, miercurea trecută, procurorii i-au chemat şi pe Adrian Domocoş şi Gheorghe Costin la DNA Oradea pentru a li se aduce la cunoştinţă faptul că sunt şi ei învinuiţi în dosar. Ambii sunt acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, faptă pedepsită cu închisoare între 10 şi 20 de ani. În cazul ambilor, procurorii au adăugat şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar la Costin şi fals în declaraţii.

Probe ascunse

Mecanismul prin care s-a derulat escrocheria a fost descris procurorilor, spun sursele BIHOREANULUI, chiar de unul dintre cei implicaţi, Ioan Matei, dirigintele de şantier pus să supravegheze lucrările şi care şi-a recunoscut greşeala de a fi intrat în circuitul pus la cale de patron şi supervizat de edili. "Berindea l-a determinat pe angajatul său Nicolae Pancu să întocmească situaţii de lucrări false, înscrisuri certificate apoi de diriginţi de şantier şi folosite de primar şi de viceprimar pentru a obţine fonduri de la Minister", a explicat sursa citată.

Frauda a fost dovedită şi de actele găsite la percheziţiile făcute la Primărie şi la domiciliul lui Domocoş, documentele demonstrând implicarea funcţionarilor în falsurile folosite de conducerea instituţiei. Rapoartele încheiate de funcţionarii care urmăreau investiţia, făcute în anii 2008 şi 2009, consemnau sumele plătite, lucrările care erau executate şi care nu. "Încă de atunci, reprezentanţii Primăriei stabiliseră un prejudiciu de 1,1 milioane lei, bani plătiţi din fonduri publice pentru lucrări nerealizate. Actele au fost ascunse de funcţionari, care au predat la solicitările noastre doar ce au vrut ei, dar au fost găsite în calculatoarele instituţiei, cu ocazia percheziţiilor informatice", a mai arătat sursa BIHOREANULUI.

Când politicienii tac...

Procurorii DNA au descoperit, de asemenea, că Top Construct a ataşat la facturile pentru lucrările fictive şi contracte de depozitare a unor materiale de construcţii care, la rândul lor, s-au dovedit false. "În actele depuse spre decontare, era vorba de mărfuri de câteva sute de mii de lei. În realitate, au fost cumpărate doar 54 de ţevi", explică sursa.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au instituit deja sechestru pe bunurile celor 16 persoane puse sub învinuire în prima fază, iar acum intenţionează să pună "sigiliu" şi pe proprietăţile primarului Domocoş şi ale deputatului Costin. Asta însă numai după ce amândoi vor fi audiaţi. Ce au de zis politicienii, nu e clar. BIHOREANUL a încercat să discute cu ei pe marginea acuzaţiilor, însă n-au răspuns nici la telefon şi nici la mesajele care le-au fost trimise. De altfel, cei doi au refuzat să facă vreo declaraţie şi la DNA, cerând o amânare, ca să-şi poată pregăti apărarea. Chestiune, după cum se vede, nu tocmai uşoară...


ANUL ŞI DOSARUL
Şpăgi pe fundaţie

În toamna anului trecut, primarul Adrian Domocoş a mai fost pus sub învinuire într-un dosar al DNA Oradea, pentru luare de mită şi spălare de bani, fiind acuzat de colectarea de şpăgi prin propria fundaţie.

Procurorii au descoperit că ONG-ul edilului, Asociaţia Fortuna Beiuş, a beneficiat de sponsorizări de la mai mulţi investitori care aveau nevoie de autorizaţii din partea Primăriei, printre aceştia numărându-se şi patronul cunoscutei firme Unicarm, Vasile Lucuţ, care şi-a ridicat în centrul Beiuşului un magazin fără acte, făcând în schimb donaţii generoase. Procurorii DNA au găsit patru contracte de sponsorizare, în valoare totală de 59.000 lei, întocmite de Lucuţ în beneficiul asociaţiei.