Deputatul UDMR Bihor Cseke Attila cere ANAF suspendarea de urgenţă a deciziilor prin care sunt obligaţi la plata contribuţiilor de sănătate persoane care au realizat venituri infime în comparaţie cu cât vrea statul să îi impună.

Pe "modelul" taxării dobânzilor din alocaţiile copiilor, care a generat recent inclusiv stupefacţia premierului Victor Ponta, Fiscul impune şi aşa zise "venituri din investiţii în acţiuni", care, indiferent de cuantumul lor, atrag o obligaţie de plată la fondul de sănătate de minim 468 lei anual.

"La prima audienţă cu cetăţenii din acest an am fost sesizat asupra a trei cazuri în care ANAF a emis decizii de impunere către Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate pe anul 2012 din venituri realizate din investiţii, de 12 lei în două cazuri şi respectiv de 108 lei într-un caz, şi în care, conform deciziilor ANAF, cetăţenii trebuie să achite 468 lei fiecare", a declarat Cseke într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri la Oradea.

În cele trei cazuri e vorba despre persoane care nu mai locuiesc în România şi care au certificate de investitori în baza "cuponiadei" din anii '90, de unde se poate trage concluzia că mai sunt mii de alţi bihoreni în situaţii similare.

Deciziile de impunere pe veniturile realizate din investiţii în acţiuni au fost emise de ANAF pe anul 2012 şi trimise contribuabililor în cursul lunii decembrie a anului trecut, aceştia primindu-le prin poştă la începutul acestui an şi având 30 de zile la dispoziţie pentru a le contesta.

Deputatul UDMR a afirmat că, dată fiind această situaţie, va face demersuri la conducerea ANAF, cerându-i să propună modificările legislative necesare, în Codul Fiscal sau de procedură fiscală, iar până atunci să suspende acest gen de impuneri.

"Cer ANAF ca, aşa cum s-a suspendat plata pe dobânzile din alocaţiile copiilor în judeţul Argeş, să se suspende şi aceste decizii pentru stabilirea şi impunerea veniturilor din investiţii. Aceste venituri sunt ridicole şi mult mai mici decât contribuţiile stabilite de ANAF. Nu poţi să impui plăţi de 468 lei pentru venituri de 12 lei", a spus UDMR-istul.

"Mai este o propoziţie interesantă în deciziile emise de ANAF, şi anume că "obligaţiile fiscale din prezenta decizie se stabileşte sub rezerva verificării ulterioare, potrivit legii". Adică, ştiţi, noi am emis o decizie, dar nu profesionistă, o să mai verificăm dacă vreţi şi o să stabilim atunci deciziile definitive", a spus Cseke, concluzionând: "Eu cred că trebuie să ne respectăm mai mult cetăţenii".

Situaţie naţională

Contactat de BIHOREANUL, directorul adjunct al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor, Marius Fandly, a explicat că deciziile în cazul persoanelor fizice nu au fost emise la nivel local, ci de Unitatea de Imprimerie Rapidă din Vâlcea, iar calcularea sumelor datorate se face la Bucureşti, pe baza datelor serverului pentru Persoane Fizice al ANAF.

În ce priveşte faptul că sumele stabilite în contul contribuţiilor persoanelor fizice care au realizat venituri din investiţii pentru bugetul asigurărilor sociale de sănătate depăşesc aceste venituri, astfel că la câştiguri de 12 lei contribuabilii datorează 468 lei, Fandly a explicat că acest lucru se întâmplă în baza legii. "Conform prevederilor legale, dacă venitul unei persoane care nu mai realizează şi alte venituri nu atinge nivelul venitului minim pe economie, care în 2012 era de 712 lei, contribuţia la asigurările sociale de sănătate se calculează pe un venit echivalent celui minim pe economie, ceea ce explică suma de 468 lei stabilită de plată", a spus Fandly.

Cel mai probabil, deciziile emise persoanelor care au realizat venituri doar din dividende vor fi suspendate, la fel cum au fost suspendate cele emise pentru impunerea câştigurilor din dobânzile bancare aferente alocaţiilor pentru copii.