"UDMR şi eu personal ar trebui să ne bucurăm", a declarat duminică într-o conferinţă de presă, deputatul Cseke Attila, comentând declaraţiile făcute vineri la Mamaia de către Victor Ponta conform cărora la conducerea USL s-ar intenţiona modificarea legii privind regiunile de dezvoltare, pentru ca acestea să fie mai mult de opt, câte sunt în prezent, dar şi pentru declanşarea procedurilor în vederea descentralizării.

Guvernul - ori nu ştie ce face, ori minte

Cu toate acestea, Cseke a afirmat că nici el personal, şi probabil nici UDMR ca formaţiune, în mod oficial, nu vor fi de acord cu planurile lui Victor Ponta în ce priveşte modificarea numărului şi cuprinderii regiunilor de dezvoltare şi aşa-zisei descentralizări.

"Nu mai am încredere şi nu-i mai pot crede (n.r. - pe cei de la USL), pentru că au centralizat direcţiile judeţene de finanţe în direcţii regionale, pentru că au proiect de lege pentru desfiinţarea personalităţii juridice a serviciilor judeţene de ambulanţă şi înfiinţarea unor direcţii regionale de ambulanţă şi pentru mutarea direcţiei regionale vamale din Oradea la Cluj, deşi noi suntem la 13 kilometri de graniţă, nu Clujul", a exemplificat Cseke modul în care USL înţelege să facă "desentralizarea" care, de fapt, este o centralizare. Motivul? "Când duci o instituţie de la nivelul judeţului la nivelul regiunii se numeşte centralizare. Descentralizare va fi atunci când vor trece de la Bucureşti în judeţe serviciile publice", a explicat deputatul UDMR.

Pentru că Guvernul USL a procedat tocmai viceversa, Cseke a spus că aceasta este "o nouă situaţie când ori nu ştie ce acte normative adoptă, pentru că dacă ar şti n-ar vorbi despre descentralizare, ori se minte cu neruşinare şi ne crede pe toţi proşti, inclusiv pe cei 70% dintre cetăţeni care au votat USL".

Popa şi Bolojan ce fac?

Dând exemplul baronului local Oprişan, vicepreşedinte al PSD, care a reuşit să impună Focşanii ca viitor centru de regiune, în dauna Brăilei şi Galaţilor, care sunt oraşe mult mai îndreptăţite la acest statut, Cseke a întrebat retoric de ce Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, şi Ilie Bolojan, primarul Oradiei, ambii vicepreşedinţi ai PNL, nu fac lobby pentru ca şi Oradea să devină centrul unei regiuni distincte de regiunea Nord-Vest, proiectată cu centrul la Cluj.

"În USL sunt doi vicepreşedinţi de partid la nivel naţional. Îi rog să facă lobby la Bucureşti, unde să se audă vocea lor. Nu trebuie să fim viteji doar acasă. Le cer să fie vocali, să se audă la Bucureşti voinţa bihorenilor", a spus Cseke, amintind că pe 31 ianuarie 2013 a fost semnată aşa-numita "Declaraţie de la Oradea" prin care liderii judeţeni ai celor cinci partide parlamentare s-au angajat să susţină doar acel proiect de regionalizare care va statua Oradea ca centru regional.

Precizând că cei doi vicepreşedinţi la care s-a referit sunt Cornel Popa şi Ilie Bolojan, dar se aşteaptă şi la lobby din partea şefului PSD Bihor, Ioan Mang, Cseke le-a dat liberalilor exemplul lui Klaus Johannis, care ca prim-vicepreşedinte al PNL "s-a luptat şi a obţinut" pentru oraşul său statutul de viitor centru regional, în pofida faptului că planurile iniţiale ale vicepremierului Liviu Dragnea ar fi inclus Sibiul într-o regiune cu centrul la Braşov.

"Lui Popa şi lui Bolojan le cer să fie la fel de vocali ca alţii", a conchis deputatul Cseke.