Peste 90 de amendamente la Codul de procedură penală adoptate luni în Camera Deputaţilor prin votul reprezentanţilor PSD, ALDE şi UDMR sunt neconstituţionale, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, deputatul PNL Bihor Ioan Cupşa, vicepreşedinte din partea opoziţiei în faimoasa Comisie Iordache, cea care a schimbat legile justiţiei şi care se pregăteşte ca în această sesiune a Parlamentului să schimbe şi Codul penal.

Cupşa a afirmat că, din cele 327 de amendamente pentru modificarea Codului de procedură penală, „nici măcar unul singur nu vizează protejarea victimelor, a părţilor vătămate şi a părţilor civile dintr-un proced penal, toate sunt pentru favorizarea celor care au săvârşit infracţiuni”, motiv pentru care PNL, alături de USR, a şi sesizat joi Curtea Constituţională a României.

„Alibiul lor (n.r. - al majorităţii PSD-ALDE-UDMR) este respectarea unei Directive Europene din 2016 şi a unor Decizii ale CCR care trebuie transpuse în legislaţia penală, dar totul nu este decât un pretext pentru favorizarea infractorilor”, a afirmat Cupşa.

Slăbirea mijloacelor de probă

În sprijinul spuselor sale, deputatul PNL a arătat că cei aflaţi la putere au procedat atât la „debilizarea mijloacelor de probă”, prin slăbirea acestora până la anulare, pentru a face cât mai puţin posibilă o condamnare, cât şi la desfiinţarea dreptului la un proces echitabil şi într-un timp rezonabil.

„Mărturia a devenit un moft”, a exemplificat Cupşa, arătând că dacă până acum depunerea mărturiei era obligatorie, acum a devenit opţională. La fel, instrumentul percheziţiei a fost amputat: „Dacă în desfăşurarea unei percheziţii pentru skimming constaţi existenţa şi a unor probe referitoare la un omor, trebuie să le ignori sau să ceri un mandat suplimentar, până la obţinerea căruia cel percheziţionat le poate distruge”.

De asemenea, „dacă până acum mijloace de probă erau considerate toate mijloacele care nu sunt interzise de lege, înregistrările audio-video în spaţii private sunt excluse, ceea ce frizează absurdul”. Un alt exemplu: „Dacă pe un mandat de siguranţă naţională apar probe sau indicii despre o infracţiune care nu ţine de siguranţa naţională, cum ar fi un omor, ele nu pot fi folosite”.

„Sunt mai deştepţi decât îi credem noi”

Pe de altă parte, Cupşa a arătat că modificările la Codul de procedură penală vizează şi funcţionarea instanţelor, ceea ce ar fi fost obiectul Legii privind organizarea judiciară, ele având tot scopul de a îndepărta de răspundere infractorii.

De pildă, a spus deputatul PNL, majoritatea PSD-ALDE-UDMR a introdus o prevedere conform căreia consemnarea declaraţiilor date de martori şi de inculpaţi trebuie făcută „întocmai şi literal”, ceea ce este posibil doar prin stenodactilografiere, calificare pe care grefierii nici nu o au, nici nu trebuie s-o aibă, deoarece oricum depoziţiile sunt înregistrate audio. „În clipa când această prevedere va intra în vigoare, toate procesele penale vor fi îngreunate şi amânate sine die”, a arătat Cupşa.

La fel, s-a introdus regula obligatorie a repartizării aleatorie a dosarelor către procurori, ceea ce în principiu este bine, dar în realitate acest lucru va face ca, de exemplu, o cauză de omor să ajungă la un procuror specializat în criminalitate economică. De asemenea, Cupşa a arătat că printr-o „mare lejeritate, care şi pe mine mă surprinde”, cei de la putere au stabilit retroactivitatea modificărilor Codului de procedură penală, care se vor aplica nu doar proceselor aflate în curs, ci şi celor soluţionate în trecut prin sentinţe definitive.

„Vă imaginaţi ce se va întâmpla când 10.000 de persoane vor cere instanţelor revizuirea proceselor? Va fi un blocaj generalizat, care va conveni de minune celor care comit acum infracţiuni. Între timp, dosarele care nu vor fi trimise în judecată în termen de cel mult un an vor fi clasate. Sunt lucruri aberante, care dovedesc că îşi doresc să încurce cât pot aşa încât cei care săvârşesc infracţiuni să nu ajungă să fie condamnaţi”. „Sunt mai deştepţi decât îi credem noi”, a concluzionat deputatul PNL despre reprezentanţii puterii.

„Nu vor da Ordonanţă de Urgenţă”

Întrebat de BIHOREANUL ce estimează cu privire la modul în care CCR va soluţiona sesizările de neconstituţionalitate ale PNL şi USR, deputatul Cupşa s-a arătat optimist, afirmând că „CCR nu poate să nu le admită, măcar în parte, pentru că sunt flagrante încălcările Constituţiei”.

De asemenea, deputatul a opinat că guvernanţii nu vor îndrăzni să emită o Ordonanţă de Urgenţă pentru ca modificarea Codului de procedură penală să intre, totuşi, în vigoare prin simpla publicare în Monitorul Oficial. „Nu vor da Ordonanţă de Urgenţă, pentru că a doua zi toţi românii de bună credinţă vor fi în stradă”, a spus el.

În fine, liberalul a precizat că unele modificări au fost făcute cu dedicaţie pentru şefii camerei Deputaţilor şi ai Senatului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, dar acesta din urmă, deşi „din punct de vedere juridic este nevinovat până la o sentinţă definitivă”, din punct de vedere politic trebuie să îşi asume răspunderea şi să demisioneze cel puţin din funcţia publică pe care o deţine la conducerea camerei inferioare a Parlamentului.