"Opreşte furtul lor. Sunt banii tăi de pensie!". PNL Bihor a lansat vineri o campanie de informare a populaţiei active cu privire la efectele dezastruoase ale contopirii Pilonului II de pensii, opţional şi administrat de operatori privaţi, în Pilonul I de pensii gestionat de stat.

"Vrem să avertizăm cetăţenii că guvernarea PSD-ALDE pregăteşte adoptarea unui act normativ prin care să mute banii de la Pilonul II la sistemul public de pensii, adică sa pună mâna pe 9 miliarde de euro, care reprezintă 4,5% din PIB", a declarat deputalul PNL, Florica Cherecheş, vineri în cadrul unei conferinţe de presă.

Deputalul liberal a catalogat măsura drept o naţionalizare forţată a economiilor făcute de populaţia activă care va rămâne fără sprijin financiar la bătrâneţe.

"A trece banii din Pilonul II în Pilonul I înseamnă naţionalizare forţată. E ca şi cum mi-aş trece casa sau maşina în proprietatea PSD-ului", a afirmat Cherecheş.

Potrivit acesteia, alianţa PSD-ALDE intenţionează contopirea celor două piloane de pensii pentru a acoperi parte din deficitul bugetar.

"Sistemul de pensii are un deficit de 14 miliarde de lei, ne împrumutăm ca să plătim pensiile actuale, aşa că statul încearcă să facă rost de bani de unde poate", a argumentat Cherecheş.

Tentaţia preluării Pilonului II este cu atât mai mare cu cât, administrat de operatori privaţi, a obţinut un randament de 5,1%, unul printre primele 10 din Europa.

Florica Cherecheş a mai arătat că, spre deosebire de Pilonul I de pensii, plătit de stat pe durata vieţii fostului angajat, în cazul Pilonului II plăţile se pot face atât integral la împlinirea vârstei de 60 de ani, cât şi în rate lunare.

În plus, fiind o formă de economisire, pensia opţională poate fi lăsată moştenire urmaşilor în cazul în care titularul nu ajunge să beneficieze de aceşti bani.

În cadrul campaniei de informare, care se va desfăşura până la sfârşitul lunii iunie, PNL va cere sprijinul contribuabililor pentru demararea unei iniţiative care să propună creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii de la 3,7% la 6% în primă instanţă, iar ulterior la 8%.