Nu staţi în casă, duhoarea nu vă lasă! Deputatul Florica Cherecheş a făcut vineri un apel la orădeni să iasă în stradă, pentru a protesta împotriva demersurilor de reautorizare a fermei de porci Nutripork.

"Îi chem pe orădeni în stradă, să le spunem apăsat celor de la instituţiile statului, care ar trebui să aibă grijă de calitatea aerului şi de sănătatea populaţiei, că ce simţim e ceva real şi nu mai vrem să suportăm!", a declarat Chereheş, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Deputatul a afirmat că adunarea publică, a cărei dată urmează să fie anunţată, este menită să atragă atenţia Agenţiei de Protecţia Mediului Bihor şi Direcţiei de Sănătate Publică Bihor că trebuie să protejeze orădenii împotriva duhorilor porcine emanate de fermă.

"Nu se poate ca această fermă să mai primească autorizaţie de mediu. 10 ani ne-am plâns de mirosuri şi de duhori. Locuitorii din Ioşia, Rogerius şi în Oncea sunt grav afectaţi, au scăzut preţurile apartamentelor din zonă, mirosurile afectează activităţile de agrement, cum ar fi ştrandul Ioşia, şi ajung în cele mai îndepărtate cartiere ale oraşului", a spus deputatul.

Cherecheş este cu atât mai revoltată cu cât "reprezentanţii instituţiilor statului român care locuiesc în Oradea şi împrejurimi nu recunosc existenţa mirosurilor".

În conflict de interese

În cadrul conferinţei de presă de vineri, Florica Cherecheş a atras atenţia asupra situaţiei de conflict de interese în care se află noul director al APM Bihor, Olimpia Mintaş, care va trebui să avizeze pentru Nutripork solicitarea de reautorizare, făcută de chiar de firma sa, Acormed.

"Aştept răspuns de la ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, căruia i-am cerut pe 25 octombrie să verifice dacă există situaţia de conflict de interese în care s-ar afla doamna Olimpia Mintaş şi să trimită corpul de control la fermă, aşa cum a promis că va face", a spus Cherecheş.

Potrivit deputatei, raportul de amplasament făcut de firma Acormed a directoarei Mintaş "nu recunoaşte deloc problemele din trecut", este "favorabil, plăcut şi parfumat" şi se încheie cu recomandarea reautorizării fermei.

De altfel, Cherecheş a povestit că la şedinţa Comisiei de analiză tehnică din cadrul APM Bihor, organizată miercuri, Olimpia Mintaş a fost înlocuită, în calitate de director al Agenţiei, de şefa Serviciului Avize, iar în cea de administrator al Acormed, de asociata sa, Gabriela Vicaş.

Cherecheş a reclamat că, potrivit procesului verbal încheiat în urma şedinţei, Vicaş a participat la dezbateri nu doar ca realizator al raportului, dar "şi din partea conducerii Nutripork", ceea ce ridică serioase semne de întrebare asupra acurateţei studiului.

"Nu se recunoaşte existenţa mirosului"

Potrivit procesului verbal, pentru a obţine reautorizarea fermei, reprezentanţii Nutripork au anunţat că societatea a achiziţionat un sistem de generare de abur uscat care neutralizează mirosurile şi că batalurile sunt complet izolate. Deputatul PNL şi-a exprimat temerea că autorităţile vor încerca să reautorizeze ferma invocând că noile instalaţii funcţionează în parametri.

"Marea problemă e că nu se recunoaşte existenţa mirosului, ni se spune că nu se poate cuantifica şi că nu dăunează sănătăţii. Acelaşi răspuns şi de la DSP. Se dă vina pe fabrica de zahăr, pe staţia de epurare, pe o fermă ce ar funcţiona fără autorizaţie şi pe Primărie că a dat teren pe 49 de ani", a spus parlamentarul.

Cherecheş a subliniat că, potrivit Directivei 2017/75/UE, a Parlamentului şi a Consiliului European, autorităţile competente cu autorizarea fermelor de porcine şi păsări pot impune condiţii mai restrictive de autorizare decât cele din aplicarea celor mai bune tehnici disponibile. Bunăvoinţă să fie.

Potrivit deputatului, nici nu ar fi nevoie de măsuri restrictive, pentru că distanţa de la fermă la primul cartier de locuit este de doar 950 metri, şi nu de1.000 metri, cum prevede Ordinul ministerului sănătăţii privind distanţele minime!

S-ar reloca...

Deputatul de Bihor a ţinut să precizeze că nu este împotriva firmei Nutripork. "Nu vreau închiderea firmei, dar vreau să nu îşi mai bată joc de noi proprietarul acesteia", a spus Cherecheş.

De altfel, deputatul s-a şi întâlnit cu patronul Nutripork, Iosif Pazuric, în urmă cu o lună. "Mi-a spus să găsesc eu 2 milioane de euro ca să se mute cu ferma, pentru că s-a săturat să fie tracasat", a spus revoltată Cherecheş. Potrivit acesteia, Pazuric a făcut demersuri similare şi la Ministerul Agriculturii, dar fără rezultat.

Cherecheş a afirmat că, în condiţiile în care autorizaţia de mediu a fermei expiră pe 29 octombrie, normal ar fi fost ca Nutripork să fi căutat din timp finanţări europene pentru susţinerea relocării. "Iosif Pazuric spune că are deja un teren unde să se mute, dar nu a depus niciun proiect ca să atragă finanţări pentru relocare", a precizat Cherecheş.

De altfel, deputata este convinsă că discuţiile cu privire la relocarea fermei sunt doar de faţadă. Nutripork a început să facă demersuri oficiale pentru reautorizare, prin depunerea unei solicitări la Agenţia de Mediu Bihor, abia pe 6 septembrie. Firma a început reautorizarea târziu, ca şi cum ar fi ştiut că va primi documentele fără probleme.