La o zi după ce a participat la Târgul şcolilor profesionale desfăşurat la Oradea, deputatul Florica Cherecheş, membru în Comisia pentru învăţământ a Camerei, a remarcat că, în pofida eforturilor de până acum pentru promovarea învăţământului profesional în sistem dual, în Bihor încă există o mare discrepanţă între cererea companiilor şi oferta sistemului de educaţie.
"Avem în întregul judeţ doar 46 de clase de învăţământ profesional, iar numărul locurilor de muncă oferite de companii a fost de 1.723", deci mult mai mare, a spus Cherecheş într-o conferinţă de presă susţinută vineri, concluzionând că "există o neadecvare a învăţământului la piaţa muncii".
"Firmele caută muncitori calificaţi şi şcolile din Bihor încă nu produc muncitori calificaţi cât să acopere cererea, astfel că şcolile trebuie să facă eforturi deosebite pentru a convinge tinerii să aleagă învăţământul profesional", a mai spus Cherecheş.
Deputatul a apreciat că Inspectoratul Şcolar Bihor a făcut progrese în colaborarea cu administraţia locală din Oradea pentru a promova învăţământul profesional, dar consideră că există încă multe de făcut în continuare. Cherecheş spune că profesorii şcolilor profesionale merg prin şcolile generale şi gimnaziale din judeţ, prezintă ofertele unităţilor pe care le reprezintă şi îşi roagă colegii să-i invite la şedinţele cu părinţii, în încercarea de a-i convinge în primul rând pe adulţi că a-şi încuraja copiii să înveţe o meserie nu este o ruşine ci, dimpotrivă, o garanţie în plus că vor avea locuri de muncă.
"Tinerii care învaţă o meserie nu vor fi niciodată fără pâine pe masă, din păcate nu acelaşi lucru se poate spune despre cei care au două-trei diplome de studii superioare. Oamenii cred că a fi meseriaş este o ruşine, dar poate nu cunosc cum arată fabricile din Oradea acum", a mai spus Cherecheş.
Concret, deputatul propune Inspectoratului Şcolar să organizeze vizite în fabricile din Parcul Industrial nu doar pentru elevii din clasele primare, ci mai ales pentru cei din clasele a VII-a şi a VIII-a, şi nu doar în cadrul Săptămânii altfel, când conducerile fabricilor nu mai prididesc pentru a găzdui astfel de vizite, ci în tot timpul anului şcolar. Scopul ar fi, spune Cherecheş, ca tinerii să se convingă că a lucra într-o fabrică nu mai înseamnă de multă vreme a fi murdar de vaselină, uleiuri ori praf, în condiţiile în care, în prezent, în multe asemenea unităţi din Parcul Industrial echipamentul de lucru este un halat alb.
De asemenea, Cherecheş a spus că Inspectoratul Şcolar ar trebui să organizeze caravane de promovare a învăţământului profesional în toate şcolile din judeţ, pentru a-i conştientiza pe tineri că merită să înveţe o meserie.
Citiţi pe această temă şi articolul "La Târgul Şcolilor Profesionale, viceprimarul Huszar le-a garantat elevilor că un bun meseriaş câştigă mai bine decât el (FOTO/VIDEO)"