La an nou, un guvern nou? "Pe culoarele Palatului Victoria se vorbeşte deja de cele mai puţin de 100 de zile rămase din pentru guvernarea Cabinetului Tudose", a declarat deputatul liberal Gavrilă Ghilea, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate împreună cu deputaţii Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa.
Guvernul "jefuieşte" resursele locale
Potrivit lui Ghilea, înlăturarea Guvernului Tudose este iminentă "cunoscută fiind deja aversiunea" dintre premier şi liderul PSD, Liviu Dragnea.
Liberalul a afirmat că, dată fiind calitatea guvernării, "lucrurile ar merge mult mai bine" inclusiv cu un guvern minoritar condus de PNL.
"În PSD sunt mulţi nemulţumiţi faţă de ceea ce se întâmplă în partid la această oră. Şi legat de modificările aduse legilor justiţiei şi legat de bugetul pe 2018", a afirmat deputatul.
Ghilea a arătat că prin actuala formă a bugetului guvernarea PSD - ALDE jefuieşte de resurse comunităţile locale cărora le diminuează veniturile cu 28%, echivalentul a 5,8 miliarde lei, blocându-le şansele de dezvoltare. "Prin diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10% Oradea va pierde 10 milioane euro", a spus Ghilea.
Deputatul a arătat că amendamentul propus de liberali ca impozitul pe venit să se constituie ca venit la bugetul local în proporţie de 100% pentru a compensa această diminuare a fost respins în Parlament de reprezentanţii PSD şi UDMR.
"Principalele comunităţi afectate sunt exact cele în care au fost dezvoltate locuri de muncă în zona privată, adică acolo unde au fost primari destoinici care s-au preocupat să dezvolte comunitatea", a declarat liberalul.
Bugetul falimentelor
În acest context, deputatul PNL a afirmat că bugetul pe anul 2018 va sărăci primăriile. "Acest buget este unul al falimentelor sutelor de administraţii locale, care se va reflecta în îngheţarea investiţiilor în domeniul infrastructurii mari, dar şi în imposibilitatea cofinanţării proiectelor locale", a spus Ghilea.
Potrivit deputatului, grupul parlamentar al PNL Bihor atacat bugetul aferent anului 2018 încă din faza de proiect. Liberalii au cerut, printre altele: suplimentarea cu 1.000 milioane lei a fondurilor alocate pentru realizarea autostrăzii Suplacu de Barcău – Borş; majorarea cu 80 milioane lei a bugetului lucrărilor de reabilitare a DN 76 pentru finalizarea lucrărilor pe loturile Şoimuş Brad, Brad – Ioneşti, Vârfurile – Ştei, Ştei – Beiuş şi Beiuş – Oradea; suplimentarea cu 80 milioane lei a sumelor alocate pentru începerea lucrărilor la centrura ocolitoare a oraşului Aleşd şi cu 60 milioane lei a bugetului alocat pentru începerea lucrărilor la varianta ocolitoare a oraşelor Beiuş şi Ştei.
"Deşi am indicat clar sursele de finanţare pentru aceste suplimentări, am constatat reaua intenţie a celor din majoritatea parlamentară, care au făcut ca aceste amendamente să fie respinse", a reclamat deputatul.
"Cartea neagră" a guvernării PSD
Calitatea guvernării social-democrate a fost înfierată şi de deputatul Florica Chereches care a avut numai în acest an 31 de declaraţii politice, 56 de luări de cuvânt, 35 de interpelări, 34 de propuneri iniţiate sau susţinute şi 5 moţiuni.
"La Legea bugetului de stat am depus amendamente prin care am solicitat suplimentarea bugetului pentru generalizarea programului "Masă la şcoală" şi suplimentarea numărului de consilieri de orientare şcolară în ciclul gimnazial", a spus Cherecheş. Amendamentele au fost respinse.
Având în vedere toate aceste lucruri liberalii redactat Cartea Neagră a guvernării care va fi publicată la începutul lunii ianuarie.
"Cartea neagră a guvernării este un document vast care arată, pe domenii, ce promisiuni au fost făcute de PSD în urmă cu un an şi cât de multe lucruri promise nu s-au realizat", a spus Cherecheş.
Din lista lungă a nerealizărilor PSD Cherecheş a enumerat, numai din domeniul educaţiei, transformarea învăţământului într-o prioritate naţională şi depolitizarea lui, acordarea de şanse egale elevilor de la ţară pentru a urma învăţământul liceal, introducerea pachetului social garantat pentru educaţie şi altele.
"Un copil cuminte, cam prostuţ..."
Un capitol distinct în Cartea Neagră a guvernării PSD a fost alocat însă justiţiei. "Din 31 de promisiuni prin programul de guvernare PSD a reuşit să realizeze doar una, a reînfiinţat institutul de criminologie, şi a mai atins parţial încă două", a spus deputatul Ioan Cupşa.
Potrivit liberalului, prin modificările aduse legilor justiţiei social-democraţii "au demonstrat că nu îşi doresc combaterea criminalităţii şi a corupţiei".
Printre măsurile aberante propuse de PSD enumerate de deputat s-au numărat obligativitatea ca martorii să fie audiaţi de faţă cu inculpaţii, ca procurorii să anunţe inculpaţii dacă şi când vor fi incriminaţi, dezincriminarea mărturiei mincinoase, imposibilitatea judecării şi condamnării în lipsă precum şi interdicţia divulgării de informaţii către presă în timpul urmării penale şi judecării preliminare.
Cupşa a arătat că modificarea legilor justiţiei a adus România în atenţia cancelariilor occidentale. "Am ajuns să fim trataţi ca o ţară problemă. Până acum România era considerată copilul cuminte al Uniunii Europene, e adevărat, cam prostuţ, dar cuminte. În ultimele trei luni suntem trataţi alături de Polonia şi Ungaria. Este un lucru foarte grav pentru că România nu are nici puterea economică, nici stabilitatea Poloniei", a spus Cupşa. Deputatul a spus că liberalii au contestat la Curtea Constituţională toate modificările aberante propuse de PSD.