Deputatul liberal Ioan Cupşa, de profesie avocat, fost consilier local, se amestecă în conflictul dintre Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Primărie, afirmând că APM a interpretat abuziv legislaţia pentru a ţine în loc lucrările municipalităţii, doar pentru că aşa îşi doreşte preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang.

Concret, Cupşa a afirmat într-o conferinţă de presă organizată vineri, că APM, care iniţial a aprobat tăierea a 50 de arbori în Piaţa Unirii, pentru derularea lucrărilor de modernizare, a avizat apoi negativ cererea municipalităţii de a tăia şi ceilalţi 10 arbori.

Recunoscând că în proiectul iniţial nu figura şi doborârea acestor 10 copaci, dar adăugând că această operaţiune s-a dovedit ulterior necesară, Cupşa a criticat justificarea dată de APM, conform căreia pentru aprobarea tăierii acestora ar fi nevoie de un "studiu de impact".

El a citat din Hotărârea de Guvern 445/2009, privind evaluarea impactului de mediu al unor proiecte pentru construcţii, arătând că acesta este necesar nu pentru lucrări precum cele derulate de Primărie în Piaţa Unirii, ci pentru altele, cum sunt cele enumerate în anexa 2 a actului normativ, adică pentru lucrări de dezvoltare piscicolă, cariere şi exploatări miniere, dragare fluvială şi marină, construcţia de instalaţii industriale, şantiere navale, construirea cuptoarelor de cocs, construirea de instalaţii pentru fabricarea cimentului, producţia de pesticide, fabricarea de uleiuri şi produse chimice, abatoare, căi ferate, aerodromuri, instalaţii de conducte pentru gaz şi petrol etc.

"Ceea ce a invocat Agenţia pentru Protecţia Mediului este necesar, aşadar, la proiectele cu impact major asupra mediului", a concluzionat Cupşa, adăugând apoi că impactul asupra mediului al lucrărilor din Piaţa Unirii nu va fi negativ ci, dimpotrivă, pozitiv, deoarece proiectul prevede tăierea a 50 plus 10 arbori, iar apoi plantarea altor 137.

"Tăierea şi înlocuirea a 10 arbori nu are nicio legătură cu studiile de impact asupra mediului, ca dovadă că acestea nu au fost necesare la tăierea primilor 50 de arbori", a spus deputatul-avocat.

Cupşa a afirmat că "îi înţeleg pe funcţionarii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului care au fost numiţi în funcţii de conducere cu sprijin politic", adăugând că persoana care a dat indicaţia că proiectul Primăriei trebuie "încurcat" este preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang.

"Domnul Mang a vorbit în conferinţa de presă de la partid despre viitoarele nerealizări ale Primăriei, dând exemplu Piaţa Primăriei, proiect împiedicat chiar de ei (n.r. – de PSD-işti). Dânsul anticipează nereuşita, însă, datorată propriilor demersuri", a concluzionat Ioan Cupşa.