Să fie simultane! Deputatul liberal Ioan Cupşa a propus organizarea concomitentă a referendumului privind continuarea luptei anticorupţie, promovat de preşedintele Klaus Iohannis, şi a celui pentru modificarea articolului 18 din Constituţie pentru definirea familiei, în mod expres, ca formată dintr-un bărbat şi o femeie, iniţiat de Coaliţia pentru Familie.

"Cele două referendumuri se vor potenţa reciproc, ceea ce este un lucru bun. Cetăţenii români vor fi cu adevărat consultaţi, iar prezenţa lor în număr mare va legitima oricare dintre deciziile luate ca umare a votului", a declarat deputatul Ioan Cupşa într-o conferinţă de presă susţinută joi.

Acesta a mai spus că prin organizarea simultană a celor două consultări publice costurile de organizare se vor reduce. "Referendumul din 2009 (n.r. - privind trecerea la un Parlament unicameral şi reducerea la 300 a numărului de aleşi) a costat 20 milioane euro. Şi din punct de vedere al costurilor ar fi de preferat ca referendumurile să se ţină simultan", a arătat Cupşa.

Potrivit deputatului, cele două consultări publice ar urma să se ţină în aceleaşi secţii, pe buletine de vot diferite, la o dată care urmează să fie stabilită. "Dacă săptămâna viitoare sau peste încă o săptămână vom reuşi să trecem propunerea privind referendumul de modificare a Constituţiei prin Senat şi Camera Deputaţilor, acesta va urma controlul de legalitale, după care în 30 de zile acesta ar urma să aibă loc. Preşedintele poate convoca referendumul prin decret, nu este ţinut de un termen, îl poate ţine când doreşte", a spus Cupşa.

Pe de altă parte, deputatul liberal a spus că votul dat de reprezentanţii PSD împotriva amendamentului propus de PNL care a cerut inserarea în legea de respingere a OUG 13 din 2017 a precizării că "OUG 13 îşi încetează aplicabilitatea la data intrării în vigoare a OUG 14" este o dovadă că social-democraţii îşi doresc vulnerabilizarea actului normativ.

"Legea de respingere este vulnerabilă în acest moment pentru că în cursul anilor Curtea Constituţională a obligat legiuitorul să cuprindă în anumită lege un anumit text. Fiţi convinşi că cei care sunt trimişi în judecată, care au fost sau urmează să fie judecaţi îşi vor pune speranţa în orice mijloc legal care va reînvia prevederile OUG 13", a afirmat deputatul.

Ioan Cupşa a spus că amendamentul propus de PNL era menit să securizeze legea care respinge OUG 13.