Beneficii pentru localnici

Prin HG 1.217 din 15 decembrie, 5.002 hectare din perimetrul comunelor Cefa şi Sânnicolau Român au fost declarate Parc Natural, devenind al doilea asemenea obiectiv din judeţul Bihor, după Parcul Natural Munţii Apuseni. Acest lucru este considerat de către deputatul PSD Ioan Roman ca fiind cea mai importantă reuşită a sa de la intrarea în viaţa publică, în condiţiile în care şi-a propus acest obiectiv de la începutul anilor 2000, când încă era primar al comnei Cefa.

"Declararea ca atare a Parcului Natural Cefa - o adevărată Deltă a Crişurilor căci la Cefa doar pelicani nu vezi, în rest se găseşte tot ce e şi în Delta Dunării - este o iniţiativă mai veche, din 2003, la care am muncit împreună cu Alin Moş, administratorul Parcului Natural Apuseni", a declarat deputatul Ioan Roman miercuri, într-o conferinţă de presă în care şi-a prezentat bilanţul activităţii din acest an.

"Parcul Natural Cefa va deschide multe oportunităţi pentru locuitorii zonei, va impulsiona turismul, comerţul şi serviciile, dar poate aduce şi îmbunătăţiri în ce priveşte infrastructura rutieră, de apă şi canalizare, chiar dacă nu imediat, ci cu timpul", a spus Roman, referindu-se la beneficiile pe care le vor avea localnicii în urma declarării Parcului Natural Cefa.

Deputat de nota 7

În ceea ce priveşte activitatea sa parlamentară din anul care se încheie, deputatul Ioan Roman a afirmat că, deşi nu mai este la catedră, îşi acordă o modestă notă 7, pe care a justificat-o prin cele 30 de iniţiative legislative avute de-a lungul anului, prin cele 19 interpelări, 11 declaraţii şi tot atâtea luări de cuvânt în plenul Camerei Deputaţilor.

Membru al Comisiei pentru Educaţie a Camerei, Roman şi-a exprimat dezamăgirea că, în ciuda numeroaselor amendamente prezentate la proiectul Legii învăţământului, aceasta a fost adoptată fără a se ţine seama de propunerile opoziţiei, astfel că forma finală este una care - în opinia deputatului - va marca negativ învăţământul românesc în următorii ani.

Deputatul Ioan Roman s-a referit în bilanţul prezentat presei şi la două dintre activităţile sale extraparlamentare: colectarea a 2.000 de volume de carte şi distribuirea lor către unele biblioteci şcolare din judeţ, precum şi la ajutorarea sinistraţilor din comuna moldoveană Suceviţa. "Astă-vară le-am oferit două camionete cu ajutoare şi am "adoptat" o familie cu care continui să păstrez legătura. Am vorbit ultima oară înainte de sărbători şi am aflat că şi-au ridicat o casă nouă până la nivelul acoperişului, şi am hotărât că anul viitor, când aceasta va fi gata, să-i ajutăm mai departe, asigurându-le toată dotarea necesară, cu mobilă şi aparatură electrocasnică", a spus Ioan Roman.