În urmă cu două săptămâni, deputatul PSD Bihor Ioan Roman a căzut victimă unei farse puse la cale de un jurnalist bucureştean, care s-a dat drept reprezentantul unui fond de investiţii din Emiratele Arabe Unite, trimiţând în această ipostază 460 de sms-uri la tot atâţia parlamentari, prin care le propunea să facă afaceri împreună.

"Mă numesc Lynn Fischer, sunt reprezentanta în România a unui mari fond de investment din Emirate şi vreau să vă propose o afacerea. Când mă puteţi primi un sfert de ore" (greşelile de limbă au fost intenţionate pentru a da credibilitate demersului) - era textul mesajului.

La grămadă

Urmarea, a relatat jurnalistul care a avut ideea farsei, a fost "o explozie de apeluri, 113 la număr, şi de sms-uri (68), în care aleşii neamului au încercat să facă tot posibilul pentru a se întâlni cu reprezentantul "investitorului" arab, printre aceştia numărându-se şi trei bihoreni: Ştefan Seremi (PDL), Adrian Merka (Uniunea Slovacilor şi Cehilor) şi Ioan Roman (PSD).

Astfel, în data de 31 ianuarie, Merka a transmis următorul sms: "Vă rog să-mi daţi un telefon, eu sunt în Bucureşti şi putem să ne programăm o întâlnire. O zi plăcuta!".
Mult mai rapid şi mai insistent a fost, însă, liderul PDL Bihor, deputatul Ştefan Seremi, care în 28 ianuarie a dat un răspuns prompt sms-ului trimis de reprezentantul "investitorilor" din Emiratele Arabe Unite. "Sunt în Spania, mă întorc sâmbătă. Ne putem vedea duminecă", a răspuns PDL-istul, care apoi a mai trimis încă alte două mesaje prin care îşi arăta disponibilitatea de a se întâlni cu oamenii de afaceri arabi.

În aceaşi seară a trimis un sms de răspuns şi deputatul PSD Ioan Roman: "Sunaţi-mă mâine după ora 14".

În acelaşi articol în care era dezvăluită disponibilitatea parlamentarilor de a face afaceri se arăta că, în schimb, ei nu au răspuns la un alt sms, prin care un alegător din colegiul lor îi cereau o audienţă. "Mă cheamă Alin Pescaru, sunt un alegător din colegiul dumneavoastră şi am o problemă urgentă de discutat. Când mă puteţi primi în audienţă?" - era textul mesajului.

Nevinovat

Deputatul Ioan Roman afirmă, însă, că includerea sa în grupul parlamentarilor care şi-au arătat disponibilitatea să facă afaceri cu misterioşii investitori din lumea arabă este total neavenită, fiind fără cel mai mic suport real.

"La sms-ul aşa-zisului reprezentant al fondului de investiţii din Emirate eu nu am răspuns decât atât: să fiu sunat a doua zi, la ora 14, deoarece în ziua când am primit sms-ul eram ocupat. Dar nu am propus nimănui nicio întâlnire, am propus să fiu sunat doar din politeţe. Nu am mai fost sunat şi nici nu am mai trimis alte sms-uri, şi nici nu am dat telefoane pentru a mă întâlni cu cineva", a declarat vineri deputatul Ioan Roman.

În ce priveşte pretinsa sa lipsă de reacţie şi dezinteres faţă de "alegătorul" care i-a cerut o audienţă, deputatul Ioan Roman spune că nu e adevărat că nu a dat un răspuns. Tot prin sms, el a răspuns "alegătorului", cu următorul text: "Sunt în drum spre Bucureşti, probabil mă întorc pe 8 februarie, sunaţi-l pe şeful meu de cabinet la nr...., şi discutaţi cu el problema dvs., mă informează el după aceea".

"Niciodată nu am lăsat fără răspuns un cetăţean care a vrut să mă contacteze, fie că era, fie că nu era din colegiul meu, chiar şi dacă nu eram în colegiu, ci la Bucureşti. Cât despre propunerile de investiţii care mi se aduc la cunoştinţă, voi sprijini doar legal orice investitor care vrea să vină în această zonă", a mai spus deputatul Roman, nemulţumit că numele său a fost pus laolaltă cu al unor parlamentari descrişi ca fiind interesaţi doar de afaceri, nu şi de alegători.