Concedierile, pe criterii de partid?

Deputatul Ioan Roman a criticat vineri, într-o conferinţă de presă, "genocidul care urmează să se întâmple la Direcţia Agricolă Bihor", unde din 109 angajaţi vor fi păstraţi, în urma restructurării, doar 28. "Este dureros că specialişti care au avut rezultate în agricultura din Bihor vor fi nevoiţi să meargă în şomaj", a spus Roman, arătând că, în mod normal, agronomii şi zootehniştii din Direcţia Agricolă puteau să-şi găsească un loc de muncă în viitoarea Cameră Agricolă din subordinea Consiliului Judeţean, dacă preşedintele Traian Băsescu nu ar fi retrimis la Parlament, pentru revizuire, legea privind organizarea şi funcţionarea camerelor agricole.

Roman a afirmat că are şi câteva propuneri alternative la concedierea masivă pe care, spune el, trebuie s-o facă actuala conducere a Direcţiei Agricole. "S-ar putea reveni asupra acestei reduceri atât de drastice, s-ar putea încadra o parte din specialişti la Camera Agricolă a judeţului, ori la Direcţia pentru Dezvoltare Rurală, unde există doar 15 salariaţi care muncesc 12-14 ore pe zi", a spus parlamentarul social-democrat.

Deputatul PSD a cerut, de asemenea, ca Nicolae Hodişan, directorul coordonator al Direcţiei Agricole (reprezentant al PDL) "să facă publice care sunt criteriile de selecţie" pentru angajaţii care vor fi păstraţi în structura Direcţiei. "Mi-e teamă că simpatia pentru un partid sau altul...", şi-a dat Roman şi răspunsul.

Birocraţie contra agricultură

Tot cu privire la situaţia din agricultură, deputatul Ioan Roman a criticat şi proasta reglementare internă care împiedică fermierii să acceadă la fondurile europene rezervate proiectelor de dezvoltare rurală. "Premierul vorbeşte mereu că nu suntem capabili să accesăm fonduri europene, dar o problemă este chiar reglementarea modului de cofinanţare a acestor proiecte", a spus Roman, care s-a dat exemplu chiar pe sine.

Deputatul a arătat că în urmă cu aproape doi ani a depus un proiect pe măsura 1.2.5 a Programului Operaţional Regional, privind dezvoltarea micilor ferme agricole, însă - deşi proiectul a fost aprobat - nu poate să-l aplice. "Am semnat în luna decembrie (n.r. - a anului trecut) contractul de finanţare pentru proiect, dar nici acum nu am reuşit să cumpăr utilajele pe care voiam să le achiziţionez prin acest proiect", a spus Ioan Roman. El a explicat că, potrivit regulilor caracteristice proiectelor depuse pe măsura 1.2.5, finanţarea se face cu fonduri europene în proporţie de 65%, restul de 35 de procente reprezentând contribuţia titularului de proiect. "În mod normal, trebuia să primesc în avans 50% din cei 65%, cât se alocă prin fonduri europene, dar nu am primit nimic nici acum", a explicat Roman, arătând că motivul blocajului este proasta reglementare din partea autorităţilor române.

"Fiind o întreprindere nou-înfiinţată, acest lucru a contat în sens pozitiv la întocmirea punctajului în evaluarea proiectului, dar în sens negativ când a trebuit să mă adresez unei bănci, tocmai pentru că orice bancă preferă să lucreze cu o firmă care are istoric. Problema este la Fondul Naţional de Garantare a Creditului Rural, care nu oferă băncilor garanţii reale pentru asemenea credite", a mai spus deputatul Ioan Roman.

La cererea jurnaliştilor, Roman a precizat că proiectul depus de el vizează dezvoltarea fermei de ovine pe care o deţine de mai mulţi ani, valoarea sa totală fiind de 243.000 euro.