Lakatos Peter a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în opinia sa demersul DNA de punere sub acuzare, pentru fapte de corupţie, a unui consilier al ministrului Borbely Laszlo este "consecinţa" dorinţei de răzbunare a preşedintelui Traian Băsescu după ce UDMR s-a opus propunerii sale de reorganizare administrativ-teritorială.

"Călăul" Băsescu

"La sfârşitul lunii mai, preşedintele Traian Băsescu spunea aşa: "Şantajul că vom crea instabilitate politică şi implicit aruncarea României în aer dacă faceţi o reorganizare administrativă care să-i ajute pe români poate avea limite. În mod categoric, limita se numeşte afectarea intereselor majorităţii. Eu am lovitura deciziilor UDMR în piept, dar am timp să reflectez toată vara care e soluţia, pentru că nu e corect ca de la interesele unei minorităţi şi sub şantajul creeării instabilităţii politice să sufere majoritatea".

"Acesta a fost un semnal, iar cei care analizează situaţia pot să-şi dea seama de următorul lucru: preşedintele este într-o eroare regretabilă, pentru că UDMR, în problema reorganizării, reprezenta majoritatea. Toate sondajele arată că majoritatea populaţiei din România nu doreşte această reorganizare şi înfiinţarea celor opt judeţe-mamut. Deci, UDMR nu a şantajat, ci a reprezentat interesele majorităţii", a spus deputatul Lakatos Peter.

El a folosit o exprimare plastică, în care a comparat UDMR cu o victimă, iar pe preşedintele Traian Băsescu cu un călău: "Dacă cel condamnat la moarte nu-şi aşază de bunăvoie capul pe butuc, dacă nu cooperează cu călăul, asta nu înseamnă că victima îşi şantajează călăul".

PDL, interesat de fraude electorale

De asemenea, deputatul UDMR a explicat că Uniunea se împotriveşte şi votului prin corespondenţă, poziţie care nu este agreată de PDL şi de preşedintele Traian Băsescu. "În 20 de ani noi nu am fost în stare să creăm un sistem de vot care să excludă orice posibilitate de fraudă, n-am fost în stare să facem aşa încât rezultatele votului să poată fi centralizate în 24 de ore, cum se întâmplă chiar şi în alte ţări foste socialiste, care au pornit de unde am pornit şi noi. În aceste condiţii, în loc să ne ocupăm de asigurarea unui asemenea sistem, noi vrem să introducem votul prin corespondenţă, unde există posibilitatea de fraudă atât în varianta scrisă depusă de PDL în Camera Deputaţilor, cât şi în cea verbală despre care a vorbit ministrul Teodor Baconschi", a spus Lakatos.

El a adăugat că, pe de altă parte, UDMR se opune votului prin corespondenţă şi din cauză că introducerea acestuia presupune costuri uriaşe, dar şi pentru că "propunerile prezidenţiale, fiindcă indiferent cine le formulează formal, ele sunt propunerile preşedintelui", nu ar permite să voteze prin corespondenţă decât cetăţenii români din afara ţării, nu şi cei din ţară. "Costurile introducerii acestui sistem trebuie susţinute de la buget, iar bugetul nu poate suporta acum asemenea costuri. Apoi, nu înţelegem de ce, dacă românii din străinătate ar putea vota prin corespondenţă, cei din ţară să nu poată", a spus Lakatos Peter.

Deputatul a concluzionat că, "în momentul în care UDMR are asemenea poziţii tranşante faţă de propunerile prezidenţiale, vine justiţia televizată şi aruncatul cu noroi în liderii UDMR".

Şo pe UDMR

Lakatos a afirmat că, în opinia sa, UDMR este ţinta unor încercări de a fi scoasă de la guvernare fiindcă nu acceptă iniţiativele preşedintelui, sub pretextul că are lideri corupţi şi că se opune justiţiei.

"Într-o ţară normală, parchetul îşi face treaba, cercetează şi la sfârşitul anchetei stabileşte acuzaţiile, iar când trimite dosarul în judecată dă un comunicat. Când nu se parcurg aceste etape, când justiţia se face în televiziune, consider că doar se împroaşcă cu noroi şi se creează o situaţie în care, în momentul când UDMR se opune propunerilor prezidenţiale, să se poată spune că ne-am ridicat de la masă pentru că suntem împotriva justiţiei şi pentru că suntem corupţi. Eu spun că acesta este scenariul", a declarat Lakatos.

El a adăugat că "faptul că lucrurile se petrec aşa nu este o coincidenţă, ci o consecinţă" a opoziţiei UDMR faţă de "propunerile prezidenţiale".

România, o "democratură"

Deputatul a precizat că nu are dovezi că ordinele primite de DNA sunt date de preşedintele Traian Băsescu, dar are convingerea că "avem o democratură". "Dacă mă întrebaţi dacă am dovezi că ordinele vin de la Cotroceni vă spun că nu. Dar avem o democratură, o situaţie când o dictatură este împachetată în ambalaj democratic, şi când instituţiile democratice sunt folosite pentru acapararea puterii totale".

De asemenea, Lakatos a afirmat că nu doreşte să comenteze detaliile "cazului Borbely", deoarece nu doreşte să cadă în capcana întinsă de fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, potrivit căreia o persoană acuzată de săvârşirea unor fapte de corupţie ar trebui să-şi demonstreze nevinovăţia, în loc ca eventuala vinovăţie să fie dovedită de parchete. "Eu nu vreau să comentez dacă apartamentul soacrei ministrului a fost renovat sau nu a fost renovat şi nu aştept ca Borbely să fie cel care să-şi dovedească nevinovăţia. Eu nu cad în această capcană a lui Macovei, că un om trebuie să-şi dovedească nevinovăţia", a afirmat deputatul Lakatos Peter.

Acesta a mai spus că, în aceste condiţii, în care colaborarea dintre PDL şi UDMR decurge cu dificultate, nu ştie cât va mai rămâne Uniunea la guvernare. "No, vedeţi, şi eu pun această întrebare conducerii UDMR", a zis deputatul, răspunzând unei întrebări pe această temă.