"Apropo de culoarea mov, pe marginea căreia se tot dezbate atâta, eu am găsit explicaţia de unde vine. În campanie, preşedintele Traian Băsescu a încercat să zugrăvească situaţia în roz, deşi ea fusese arătată în negru de analiştii economici. Dar, vorbind serios, eu vreau să fac o sugestie care să ajungă prin presă la domnul preşedinte: să urmeze exemplul american şi, în cursul lunii februarie, la începutul sesiunii parlamentare, să vină în faţa Camerelor reunite şi să prezinte starea naţiunii, adică situaţia adevărată a României", a spus deputatul Lakatos Peter, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate marţi.

Parlamentarul bihorean a argumentat că "dacă acest lucru în America este un semn de normalitate, nu văd de ce nu am putea prelua acest exemplu", şi a spus că dacă preşedintele Traian Băsescu ar face un asemenea demers, poate că şi societatea ar beneficia de mai multă solidaritate pentru a depăşi criza: "Prin prezentarea corectă a situaţiei şi înşirarea unor obiective clare, poate rezulta solidaritatea absolut necesară traversării perioadei de criză în care ne găsim". "Toţi cetăţenii României au dreptul să cunoască situaţia în care ne aflăm şi ce ne aşteapă în 2010", a spus deputatul UDMR.

Lakatos a mai spus că, dacă s-ar prezenta în Parlament pentru a descrie situaţia de fapt şi a enumera obiectivele statului, Traian Băsescu ar dovedi că îşi doreşte cu adevărat starea de normalitate despre care a vorbit după câştigarea celui de-al doilea mandat: "Ar fi o normalizare a relaţiei Preşedinte - Parlament. Oricum, domnul Băsescu a vorbit despre normalizare şi reconcliere după ce a câştigat alegerile".