Praf în ochi

Deputatul liberal de Bihor Lucia Varga a criticat, joi, într-o conferinţă de presă, indolenţa Guvernului României care, deşi riscă să plătească amenzi uriaşe pentru că nu s-a conformat cerinţelor Uniunii Europene de a micşora poluarea cu pulberi (praf) în marile oraşe, ignoră această problemă într-un mod pe care parlamentarul îl consideră iresponsabil.

"Avem câteva mari oraşe, precum Bucureşti, Ploieşti, Cluj, Craiova, Timişoara şi Braşov, unde poluarea cu pulberi depăşeşte de cinci - şase ori nivelul maxim admis, dar Guvernul nu are niciun fel de preocupare în acest sens. Nu a finalizat nici acum planurile de gestionare a calităţii aerului în marile oraşe, deşi termenul-limită este 5 iunie, iar autorităţile europene au emis deja două atenţionări", a spus Lucia Varga.

Parlamentarul bihorean a spus că, în mod normal, Guvernul trebuia să ia măsuri care să impulsioneze realizarea de perdele verzi în jurul marilor oraşe şi să elaboreze un plan de achiziţie de utilaje pentru spălarea străzilor, deoarece aceste achiziţii sunt subvenţionate de UE.

De asemenea, Lucia Varga a declarat că, în opinia sa, Guvernul Boc nu are niciun interes pentru rezolvarea acestei probleme deoarece plata amenzilor va reveni următorului Guvern. "Actualul Guvern ştie că procedurile de infringement durează destul de mult, dar atitudinea sa împovărează viitoarea conducere a ţării. Guvernul actual ştie că procedurile de infringement durează şi că amenzile vor fi plătite în perioada când PDL nu va mai fi la putere", a spus Lucia Varga.
În context, deputatul liberal a afirmat că în Oradea nivelul poluării cu praf nu depăşeşte limitele admise şi a spus că sunt de apreciat eforturile municipalităţii orădene de a realiza plantări de copaci şi de a îmbunătăţi serviciile de salubrizare stradală, pentru diminuarea cantităţilor de praf din oraş.

"Nu vrem ca românii să fie cobai"

Lucia Varga a criticat şi decizia ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, de a susţine cultivarea în România a plantelor modificate genetic, deşi studii efectuate în alte ţări europene, precum Austria, de pildă, au dovedit că acestea afectează grav sănătatea umană (provocând boli ale ficatului şi rinichilor, în mod special), dar şi mediul înconjurător (constatându-se că albinele mor în zonele cu culturi de plante modificate genetic).

"Consider că demersurile ministrului Agriculturii de a obţine aprobarea pentru cultivarea de plante modificate genetic în România sunt iresponsabile", a spus Lucia Varga, care a precizat că a strâns deja 78 de semnături de la mai mulţi parlamentari, de diferite orientări politice, pentru o lege care să interzică organismele modificate genetic şi să oblige etichetarea produselor alimentare astfel încât consumatorii să ştie dacă acestea conţin sau nu OMG-uri.

"Noi nu ne dorim ca populaţie României să fie o populaţie de cobai", a spus Lucia Varga, care consideră că Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii, se dovedeşte reprezentantul unor grupuri de interese care îşi doresc să impună în România hrana modificată genetic. "Domnul ministru face lobby pentru marile corporaţii, precum Monsanto, pentru care - după cum a şi recunoscut - a lucrat în trecut", a spus deputatul liberal.