Aflată într-un turneu de promovare a medierii ca instrument de stingere a litigiilor, deputatul Alina Gorghiu a felicitat, de la sediul PNL Bihor, iniţiativa conducerii Primăriei Oradea, pentru faptul că "aceasta se implică în promovarea unei profesii liberale, cum este cea de mediator", în contextul în care în sala mare a municipalităţii şi-a lansat un volum scris împreună cu mai mulţi alţi jurişti despre medierea în afaceri.

În avantaj

"Cartea "Medierea - oxigen pentru afaceri" este o încercare de a produce literatură de specialitate pe această temă în România, căci asemenea literatură, din păcate, nu există", a explicat Alina Gorghiu, de profesie avocat, adăugând că volumul va fi urmat de un altul, care va prezenta cazuistică, adică analiza unor acorduri de mediere deja încheiate.

În faţa jurnaliştilor orădeni, Gorghiu a argumentat câteva din avantajele medierii, arătând că prin evitarea proceselor şi apelul la un mediator profesionist părţile aflate în litigiu pot economisi timp, bani (nu se plătesc avocaţi, experţi şi taxe de timbru), sănătate (căci oamenii nu mai simt stresul sălilor de judecată), câştigând discreţie şi chiar sentimentul că în niciun caz nu pot pierde.

"Într-un proces, o singură parte câştigă, iar cealaltă inevitabil pierde. Apelând la mediere, oamenii şi firmele ştiu că intră într-o situaţie de tip "win-win" (n.r. - în traducere aproximativă, ambele părţi câştigă), căci nu mediatorul impune o soluţie a litigiului, ci mediază între părţi până ce acestea ajung la o soluţie convenită", a spus Alina Gorghiu.

Medierea, obligatorie

Deputatul liberal a anunţat că în această toamnă partidul pe care îl reprezintă va depune un proiect de lege care să instituie medierea ca procedură obligatorie în litigiile de drept al familiei, de drept al muncii, în cauzele vizând protecţia consumatorului, în cele penale cu plângere prealabilă şi în dosarele civile al căror obiect este în echivalent de cel mult 10.000 de lei.

"Prin instituirea medierii ca procedură obligatorie în asemenea litigii vom degreva cu aproximativ 20% instanţele judecătoreşti, în condiţiile în care în prezent instanţele au personal la nivelul anului 1989, dar au de judecat peste 4 milioane de procese", a spus deputatul PNL Alina Gorghiu.