Proiectul Ministerului Justiţiei de a desfiinţa 30 de judecătorii şi parchete din ţară, inclusiv a celor din Salonta, se loveşte de opoziţia nu doar a parlamentarilor din colegiul Salonta (senatorii PNL Valeriu Boeriu şi PDL Gavrilă Ghilea, precum şi deputatul PSD Ioan Roman), ci şi a unuia ales în Oradea.
Membru în Comisia juridică a Camerei, deputatul PNL Ioan Cupşa spune că proiectul Ministerului Justiţiei, dezbătut marţi în comisie, este în primul rând anticonstituţional, deoarece îngrădeşte accesul locuitorilor din zona Salontei la justiţie.
"Constituţia prevede, la articolul 21, liberul acces al cetăţenilor la justiţie, care este un drept pozitiv, adică unul pentru a cărui respectare statul trebuie să aloce resurse. Pentru Judecătoria şi Parchetul din Salonta statul a avut resurse chiar şi în perioada de vârf a crizei economice, astfel că se pune întrebarea dacă nu avem cu adevărat resurse pentru funcţionarea acestora acum, după ce Guvernul spune că am avut o creştere economică de 3%", a spus deputatul liberal Ioan Cupşa într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o miercuri la Oradea.
Potrivit parlamentarului, în Comisia juridică a Camerei proiectul a fost susţinut marţi de către secretarul de stat Liviu Stancu de la Ministerul Justiţiei, care a invocat două argumente. Pe de o parte, spune Cupşa, faptul că noile Coduri penale şi civile vor determina o scăderea a numărului de cauze la judecătorii şi parchete. "L-am întrebat, însă, pe secretarul de stat dacă noile Coduri vor îmbunătăţi şi infrastructura rutieră şi feroviară a locuitorilor din zona Salonta până la cea mai apropiată judecătorie şi la cel mai apropiat parchet, care se află la Oradea", a spus deputatul Ioan Cupşa.
Pe de altă parte, a adăugat acesta, tot secretarul de stat Liviu Stancu a afirmat în faţa Comisiei juridice că reducerea numărului de judecătorii şi parchete ar fi cerută de autorităţile europene, inclusiv prin rapoartele MCV, ceea ce deputatul Cupşa a spus că ar fi o "minciună". "În luma diplomaţilor, minciunii i se spune dublu limbaj. În mediul juridic, este dubla interpretare. De fapt, rapoartul Comisiei Europene pentru Eficientizarea Justiţiei din 2012 vorbeşte despre eficientizarea justiţiei prin creşterea calităţii justiţiei", a spus deputatul liberal.
Ioan Cupşa a criticat, de asemenea, faptul că propunerea Ministerului Justiţiei nu a analizat "în niciun fel impactul social şi economic" al desfiinţării judecătoriilor şi parchetelor, şi încalcă mai multe criterii.
"Anul trecut, Ministerul Justiţiei a alocat încă un judecător la Salonta, dat fiind numărul mare de dosare al magistraţilor de aici, iar acum vrea să desfiinţeze Judecătoria. Se pune întrebarea când greşeşte Ministerul, anul trecut, când a suplimentat numărul judecătorilor, sau anul acesta, când vrea desfiinţarea Judecătoriei. La Salonta, un judecător are anual de soluţionat 900 de dosare, mult peste media naţională, pe când în cazul desfiinţării altor judecătorii din ţară într-adevăr este vorba despre o încărcare mai mică a judecătorilor. Aelaşi lucru este valabil în ce priveşte numărul persoanelor arondate. La alte judecătorii propuse pentru desfiinţare sunt arondate circa 30.000 persoane, la Salonta sunt 55.000 de locuitori din zonă. În fine, nu s-a ţinut cont nici de cutumă, că Judecătoria din Salonta a fost înfiinţată, pentru că era necesară, încă din secolul XIX", a spus deputatul Ioan Cupşa.
"În concluzie, putem spune că proiectul Ministerului Justiţiei a fost făcut pe genunchi, şi va afecta şi magistraţii, şi judecătorii din zonele în care vor fi îndreptaţi locuitorii din zonele rămase fără judecătorii şi parchete, căci acestea vor trebui relocate în spaţii oricum, în majoritatea cazurilor, deja insuficiente", a mai adăugat Cupşa.