„Sistemul judiciar funcţionează mai prost de la un an la altul. Numărul inspectorilor de probaţiune şi al grefierilor este prea mic, judecătorii sunt încărcaţi cu dosare în soluţionare mult peste optim, instanţele funcţionează în spaţii improprii. Avem un tribunal amenajat într-un fost cămin de nefamilişti”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă organizată la Oradea, deputatul PNL Ioan Cupşa.

Avocat de profesie şi vicepreşedinte al Comisiei parlamentare pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul Justiţiei, Cupşa a anunţat că liberalii vor solicita în următoarele zile demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, imputându-i lipsa de implicare pentru soluţionarea problemelor reale din sistemul judiciar.

Între acestea se numără şi recursul compensatoriu, „acea eliberare în masă a celor condamnaţi”, care a fost aplicat „defectuos”. „În jur de 60-70% din cei eliberaţi s-au întors în penitenciare în termen foarte scurt, în condiţiile în care situaţia penitenciarelor nu a fost rezolvată, nefiind alocate fonduri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie. Statul va pierde bani, în continuare, din pricina condiţiilor de detenţie, dar proiectele stagnează”, spune deputatul.

Potrivit lui Cupşa, în timp ce sistemul judiciar se află în pragul unui dezastru, ministrul Toader şi Alianţa PSD-ALDE sunt preocupaţi de modificarea „pe repede înainte” a legilor Justiţiei.

Liber la pensie

„Pentru că pot, ei redefinesc noţiuni în aşa fel încât să dezincriineze anumite fapte şi să nu răspundă penal. Şi-au pierdut uzul raţiunii. Propunerile făcute sunt deseori aberante, uneori răuvoitoare”, zice Cupşa.

Una dintre cele mai grave probleme generate de modificările făcute „fără responsabilitate” se referă la pensionarea magistraţilor. „Dacă legile Justiţiei nu vor fi respinse în ansamblu, magistraţii se vor putea pensiona dacă au 20 ani petrecuţi în profesie. Aici se încadrează între 80 şi 90% din judecătorii Înaltei Curţi, dar şi alţi peste 1.000 de judecători şi procurori din întreaga ţară. Dacă îşi vor exercita acest drept, această instituţie va fi paralizată de a doua zi. Poate acesta este scopul ultim pe care îl urmăresc colegii noştri de la PSD şi ALDE", a declarat deputatul PNL.

Potrivit lui Cupşa, şansele ca proiectele să devină lege sunt "de sută la sută, dacă nu se răzgândesc cei de la putere".

„Dacă legile Justiţiei, în urma demersurilor pe care preşedintele României le-a făcut, de sesizare a Curţii Constituţionale a României şi a Comisiei de la Veneţia, nu vor fi respinse în ansamblu, atunci şansa ca iniţiativa privind pensionarea să devină normă juridică prin publicarea în Monitor este de sută la sută. Am discutat aceste aspecte cu colegii de parlament din PSD, dar nu au înţeles să reacţioneze în niciun fel. Se pare că există interese mult mai mari şi ascunse pe care noi nu le cunoaştem”, a mai spus Cupşa.