Deputatul Ioan Roman a anunţat că, împreună cu încă patru colegi din PSD şi PNL, a redactat o iniţiativă legislativă pentru înfiinţarea unei Autorităţi pentru Produsele Aromatice şi de Sinteză, care să pună capăt comerţului abuziv şi dăunător cu aşa-numitele substanţe etnobotanice care au proprietăţi halucinogene.

"Toate aceste substanţe sunt produse aromatice, de sinteză, obţinute în laborator. Problema e că Ministerul Sănătăţii degeaba interzice câte o substanţă de acest tip cu efecte halucinogene, pentru că magazinele găsesc să vândă altele", a spus deputatul Roman într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri, în care şi-a prezentat proiectul.

Potrivit acestuia, noua instituţie ar urma să autorizeze sau să nu autorizeze orice produs de sinteză, astfel încât să ajungă pe piaţă doar produse care nu pot fi vătămătoare pentru sănătate.

Până în prezent, în România au murit şapte tineri din cauza consumului de substanţe etnobotanice, iar alte 1.300 de persoane au fost internate din cauza alterării grave a stării de sănătate.