Deputatul bihorean Adrian Merka, reprezentantul minorităţilor slovacă şi cehă în Parlamentul României, a bifat pe 30 iunie un succes legislativ, plenul Camerei adoptând, la propunerea sa, o lege privind protejarea şi sprijinirea familiilor afectate de emisiile de substanţe nocive provenite din extracţiile de ţiţei din zona Suplacu de Barcău.

"Iniţiativa legislativă se doreşte a fi un act de justiţie socială în favoarea cetăţenilor din acestă comună care aparţine de judeţul Bihor, a căror stare de sănătate este afectată de existenţa în aria comunei a unor perimetre importante de exploatare a ţiţeiului", se arată într-un comunicat dat publicităţii, joi, de către deputatul Merka.

Potrivit noii legi, persoanele care au locuit, care au lucrat sau lucrează de cel puţin 30 de ani în zona Suplacu de Barcău vor beneficia de prevederile unui articol din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv se vor putea pensiona cu doi ani anticipat.

Mai mult, cele trei categorii de persoane vor beneficia şi de o altă facilitate, urmând să poată primi ajutoare de deces majorate cu 50%, în baza unor Hotărâri ale Consiliului Local al comunei, sumele urmând să fie plătite din bugetul local în limita fondurilor alocate cu această destinaţie.

Nu în ultimul rând, se arată în comunicat, persoanele ţintite de această lege vor putea beneficia anual, în condiţii de gratuitate, de o evaluare medicală constând în investigaţii de specialitate, în scopul prevenirii şi tratării din timp a unor afecţiuni specifice determinate de substanţele nocive provenite de la extracţiile de ţiţei din zonă.

Potrivit deputatului Adrian Merka, de noua lege vor beneficia 4.605 persoane care, din cauza expunerii permanente la poluarea cu benzen, toluen, xilen, etc, "au viaţa pusă în pericol şi starea de sănătate precară".