Descentralizarea spitalelor a fost pusă în aplicare în mod pripit, consideră deputatul PSD Sonia Drăghici. "Nu ştiu dacă administraţia locală a fost pregătită să preia spitalele. Nu ştiu dacă Primăria va avea bani să le finanţeze şi nici dacă preluarea unor spitale nu trebuia s-o facă alte autorităţi locale decât Primăria", a spus vineri, într-o conferinţă de presă parlamentarul social-democrat.

În opinia lui Drăghici, ar fi fost "mai logic" ca Spitalul Judeţean să rămână în administrarea Ministerului Sănătăţii, iar spitalele de Neuropsihiatrie şi de Obstetrică-Ginecologie să fie preluate de Consiliul Judeţean, în timp ce Primăria trebuia să preia doar Spitalul Municipal.

Drăghici şi-a argumentat poziţia spunând că Maternitatea şi Spitalul de Psihiatrie au foarte mulţi pacienţi din afara Oradiei, nu doar din municipiu. "Nu ştiu dacă primăriile localităţilor de unde vin acei pacienţi vor contribui la finanţarea acestor spitale preluate de Primăria Oradea", a spus Drăghici, precizând că în aceeaşi situaţie se află şi spitalele orăşeneşti din judeţ, care deservesc şi pacienţi din localităţile învecinate.

Fosta directoare a Spitalului de Infecţioase (înglobat cu doi ani în urmă ca secţie în componenţa Spitalului de Pneumoftiziologie) s-a arătat nemulţumită şi de faptul că autorităţile locale au numit noi manageri, interimari, la spitalele preluate. "De ce să se facă schimbări şi să se pună manageri interimari dacă tot vor fi organizate concursuri? De ce nu s-a aşteptat organizarea acestor concursuri?", a întrebat Drăghici pe un ton retoric.

Deputatul PSD şi-a declarat, în fine, şi îngrijorarea faţă de soarta secţiei pe care a condus-o, criticând intenţia conducerii Primăriei de a muta această secţie în clădirea Spitalului de Neuropsihiatrie, pentru ca pe amplasamentul din spatele Tribunalului să se construiască o parcare supraterană. "Înţeleg că trebuie făcute parcări, dar de ce tocmai în centrul oraşului şi nu în altă parte?", a spus Sonia Drăghici. În opinia sa, mutarea va genera probleme deoarece clădirea Spitalului de Neuropsihiatrie are o singură intrare, iar circuitele pentru bolnavii cu infecţii şi pentru cei muşcaţi de câini, de pildă, se vor intersecta.

"Cred că întâi trebuiau pregătite scutecele pentru acest nou-născut înainte de a-i da drumul să umble pe stradă", a descris deputatul PSD felul în care vede descentralizarea sistemului sanitar.