Sesizat de alegători din colegiul său, Săcueni, cu privire la aberaţiile generate de noul Cod Fiscal, din cauza cărora au ajuns să fie puşi la plata unor impozite pe proprietăţi dublate ori chiar triplate faţă de anul trecut, deputatul UDMR Szabo Odon consideră că prevederile actului normativ sunt interpretate eronat în defavoarea cetăţenilor.

Risc de neplată

„Am fost sesizat din mai multe localităţi, în principal din oraşele mici, dar nu numai, că deşi primarii nu au dat dispoziţii în acest sens şi nici consiliile locale nu au emis hotărâri pentru mărirea taxelor şi impozitelor locale, la marea majoritate a proprietarilor impozitele pe proprietate s-au dublat şi chiar triplat”, a spus joi, într-o conferinţă de presă, deputatul Szabo.

Acesta a dat exemplul a doi cetăţeni din Săcueni care deţin atât teren în intravilan cu casă şi construcţii, cât şi cu grădină, în cazul cărora agenţii fiscali ai Primăriei din acest oraş au emis două decizii de impozitare, la date diferite, pe 8 şi pe 18 ianuarie, şi cu conţinut la fel de diferit, sumele fiind în ambele cazuri mult mai mari decât cu un an înainte, pe motiv că grădina a fost inclusă la calcularea impozitului tot în categoria „curţi-construcţii”.

Szabo a spus că includerea grădinii de lângă casă în această categorie de folosinţă, „curţi-construcţii”, s-a făcut în contextul în care decenii la rând autorităţile locale nu au reuşit să convingă cetăţenii să-şi declare corect proprietăţile, dar acum se sare dintr-o extremă în alta. „Neputinţa autorităţilor de a soluţiona această situaţie a condus la formularea din prezent a articolului 465 din noul Cod Fiscal, care a creat o nedreptate crasă pentru locuitorii oraşelor mici şi ai comunelor, unde grădina reală este impozitată ca teren curte sau teren cu construcţii”, spune Szabo, arătând că în cazul celor doi cetăţeni din Săcueni impozitele au fost majorate, doar din calcul, cu 175%, respectiv cu 255%, ceea ce este „cel puţin imoral”.

„Dacă situaţia nu se va corecta, cu siguranţă va creşte numărul impozitelor necolectate din aceste oraşe. În această zonă urbană, populaţia este una mai în vârstă, locurile de muncă mai puţine şi cu o salarizare inferioară municipiilor, ceea ce face ca povara fiscală să fie percepută ca incorectă şi prea puţin suportabilă”, i-a scris deputatul bihorean ministrului Finanţelor, cerând „măsuri pentru o aplicare corectă a prevederilor legii”.

Pledoarie pentru mame

Tot joi, Szabo Odon a anunţat că insistă şi pe lângă ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale să corecteze metodologia prin care, deşi o aşa numită „lege a amnistiei fiscale” intrată în vigoare anul trecut a scutit de la plata unor penalităţi femeile care au realizat venituri din activităţi independente în timpul concediului pentru îngrijirea copilului, obligă în continuare aceste femei să returneze statului sume chiar mult mai mari decât cele astfel câştigate.

„În Bihor, la AJPIS (Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială) s-au depus 64 de cereri din partea mamelor aflate în această situaţie, şi toate cele 64 de cereri au fost respinse. În Bistriţa Năsăud, AJPIS a aprobat 97 de cereri şi a respins 10. (...) Funcţionarii sunt puşi să interpreteze actele legislative şi, din cauza fricii că vor fi puşi la plată de Curtea de Conturi, decid în defavoarea cetăţeanului, împingându-l spre instanţele judecătoreşti. Dacă instanţa decide în favoarea cetăţeanului, ei (n.r. – funcţionarii) sunt acoperiţi. Acest tip de acţiune duce însă la decredibilizarea totală a instituţiilor statului”, spune Szabo.

Practic, deputatul acuză faptul că deşi legea amnistiei fiscale permite mamelor să nu mai plătească tot felul de penalităţi, normele metodologice de aplicare a acesteia sunt interpretate de funcţionarii AJPIS pe dos, astfel încât deputatul UDMR îi cere şi ministrului Muncii să ia măsuri în acest sens.