"Sunt printre fericiţii reprezentanţi ai opoziţiei care a depus amendamente la proiectul legii bugetului şi căruia i-au fost acceptate în comisie", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, deputatul UDMR Szabo Odon, membru al Comisiei de învăţământ din camera inferioară a Parlamentului.

Szabo şi-a exprimat satisfacţia că alături de ceilalţi membri ai comisiei a obţinut de la ministrul de resort includerea obligativităţii ca profesorii care au promovat examenul de titularizare de anul trecut cu media de cel puţin 7 să poată fi titularizaţi pe posturile vacante la sesiunea din această vară, dar şi promisiunea ministrului de resort că Ministerul Educaţiei va analiza posibilitatea achiziţiei de autobuze şcolare, în loc de microbuze, pentru localităţile cu mulţi elevi care fac naveta de acasă la şcoală, în număr mai mare decât capacitatea microbuzelor.

De asemenea, deputatul UDMR a spus că acelaşi ministru Remus Pricopie s-a angajat să respecte două principii în ce priveşte investiţiile, dat fiind faptul că nu există bani pentru finalizarea tuturor celor începute: să aibă prioritate la finanţare construirea de campusuri şcolare pentru şcolile din clădiri retrocedate şi să se finalizeze investiţiile pentru noi clădiri acolo unde elevii învaţă în schimburi.

Pe de altă parte, Szabo Odon a criticat faptul că deşi Legea Funeriu este în vigoare încă din 2010, nici până în prezent nu a fost aplicată o prevedere a acesteia care permite finanţarea de la bugetul Ministerului Educaţiei a unităţilor de învăţământ private. El a menţionat că în Bihor există cel puţin trei asemenea unităţi (la Liceul Don Orione, la şcoala fundaţiei Smiles şi la cea a fundaţiei Betel din Tinca) susţinute exclusiv din fonduri private.

"După părerea mea, acest lucru este o nedreptate şi un mesaj foarte-foarte prost pentru străinătate, pentru că există străini care construiesc o şcoală pe banii lor, iar statul român nu îi finanţează funcţionarea, făcând o discriminare", a spus Szabo Odon. "Eu cred că la Consiliul Judeţean dezbaterea bugetului era mai serioasă, măcar din când în când", a mai zis politicianul, fost consilier judeţean.