Membru în Consiliul Parohial al Bisericii Szent Laszlo şi vechi colaborator al Episcopiei Romano-Catolice, deputatul UDMR Szabo Odon a depus la Cameră, săptămâna aceasta, o iniţivă pentru modificarea Legii Educaţiei, în aşa fel încât din Consiliile de Administraţie ale şcolilor confesionale finanţate de stat să facă parte şi reprezentanţii episcopiilor.

"Acest lucru vine ca şi o consecinţă a faptului că, la anjajare, pedagogii şi personalul acestor instituţii şcolare au nevoie de binecuvântarea reprezentanţilor bisericii", se arată într-un comunicat dat publicităţii joi de către consilierul deputatului UDMR, Florin Budea, care precizează că iniţiativa "beneficiază şi de sprijinul unor membri ai Comisiei pentru învăţământ din Camera Deputaţilor".

De asemenea, tot săptămâna aceasta, Szabo Odon a formulat şi o propunere de modificare pentru completarea Codului Civil în privinţa desfacerii căsătoriei pe cale administrativă sau prin procedură notarială.

În prezent, se arată în comunicat, "Legea nu distinge între cele două proceduri, în ceea ce priveşte data desfacerii căsătoriei şi data eliberării certificatului de divorţ. Concret, urmând procedura notarială, certificatul de divorţ este emis cu data la care cei doi soţi consimt la desfacerea căsătoriei, în schimb, urmând procedura administrativă, certificatul de divorţ este emis în maxim 5 zile lucrătoare de la data la care soţii şi-au exprimat efectiv acordul cu privire la divorţ".

Potrivit deputatului UDMR, au existat cazuri când în această perioadă de 5 zile au apărut "evenimente ce au pus în discuţie relaţiile juridice dintre soţii care au convenit deja asupra divorţului", ca de pildă decesul unuia dintre soţi, astfel că se punea întrebarea dacă în asemenea situaţii căsătoria poate fi considerată ca fiind desfăcută sau nu, de răspunsul dat la această întrebare depinzând o serie de probleme, cum ar fi cele legate de moştenire.

Pentru a contracara o problemă de ordin tehnico-administrativ, care face imposibilă emiterea "de îndată" de către ofiţerul de stare civilă a certificatului de divorţ, parlamentarul bihorean consideră că se impune precizarea conform căreia "data desfacerii căsătoriei este data exprimării de către soţi a voinţei de a desface căsătoria, urmând ca certificatul de divorţ, emis ulterior, să precizeze în mod expres această dată".