Deputatul UDMR Szabo Odon a criticat, vineri, în ultima sa conferinţă de presă din 2012, programul de guvernare al USL, care, în opinia lui, este plin de generalităţi, ba chiar incoerent pe alocuri.

"De pildă, deşi salarizarea personalului din sistemul public este o problemă serioasă, în program este prevăzut, într-o frază, faptul că în instituţiile publice se va asigura personal suficient, bine pregătit şi renumerat corespunzător. Cum anume se va face acest lucru, nu se mai spune. La fel de evazivă este şi partea în care se arată că se vor asigura fonduri mai mari pentru Sănătate, Învăţământ, Agricultură, etc. Cum se va rezolva problema financiară, nu se mai spune", explică parlamentarul.

O altă ciudăţenie este, în opinia lui Szabo, modul în care va decurge regionalizarea, în program fiind prevăzut doar că "transferul de atribuţii se realizează în colaborare cu mass-media, ONG-uri şi alte instituţii interesate", fără alte explicaţii. "Este o aberaţie, la fel ca faptul că vor să guverneze urmând modelul social-european ori să îndrepte toate erorile comise între 2009 şi 2012. Mă întreb dacă liberalii au văzut acest program şi dacă nu cumva au probleme cu memoria. Nu au fost şi ei la guvernare din 2009?", se întreabă Szabo.

În opinia parlamentarului, care este membru în Comisia de Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport, singura parte coerentă din document vizează educaţia. Şi aceasta, însă, cu unele lipsuri în ce priveşte, de pildă, îmbunătăţirea situaţiei în şcolile speciale. "Nu am văzut un cuvânt despre aceste şcoli, în condiţiile în care cel puţin 5% din copiii din România frecventează acest sistem de învăţământ", arată Szabo.

O altă problemă ridicată de deputatul UDMR este cea a microbuzelor şcolare care, în unele zone din Bihor sunt obligate să facă, în fiecare zi, câte 7-8 curse pentru a putea duce toţi copiii la şcoală. Ca urmare, pentru zonele în care microbuzele nu fac faţă numărului mare de elevi, Szabo va solicita introducerea unor autobuze. "Acel program, lansat în urmă cu 10 ani, este unul benefic, dar trebuie actualizat. Nu este normal ca zonele unde 50-60 de copii fac naveta spre centrele şcolare să fie deservite de un singur microbuz, iar elevii să ajungă la şcoală cu întârziere", zice Szabo.

Într-o altă ordine de idei, parlamentarul va solicita extinderea susţinerii financiare din partea statului şi pentru învăţământul superior confesional. "Consider că statul poate să se implice şi pentru a ajuta acest sistem", spune el.