Mirii români s-ar putea căsători pe viitor direct în biserică, fără să mai spună "Da" şi în faţa ofiţerul stării civile. Potrivit unei iniţiative legislative depuse la Camera Deputaţilor de deputatul UDMR Szabo Odon, căsătoria religioasă ar putea fi recunoscută drept căsătorie civilă.

"Propunerea legislativă prevede posibilitatea pentru viitorii soţi de a încheia căsătoria civilă şi religioasă într-un singur loc într-un locaş de cult, iar atribuţiile ofiţerului de stare civilă vor fi preluate de către personalul clerical al unui cult recunoscut de stat, potrivit Legii 489 din 2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor", a declarat Szabo Odon.

Potrivit deputatului, cununia religioasă are valoare de căsătorie civilă în 16 ţări membre UE printre care Danemarca, Finlanda, Irlanda, Italia, Marea Britanie şi Germania.

Modelul slovac

Întrucât potrivit articolului 48 din Constituţia României "căsătoria religioasă poate fi celebrată numai după căsătoria civilă", Szabo Odon propune modificarea Legii 119 din 1996 cu privire la actele de stare civilă astfel încât să nu contravină legii fundamentale.

"Modelul pe care îl propun este cel mai apropiat de modelul slovac. În Slovacia preotul este recunoscut ca şi ofiţer al stării civile pentru căsătorii dar nu poate înregistra naşteri sau decese", a declarat deputatul.

Astfel, un cuplu care doreşte să îşi oficializeze relaţia se va prezenta ca şi până acum la Primărie pentru examinarea îndeplinirii condiţiilor de fond legate de capacitatea de a încheia căsătoria, precum vârsta, starea medicală şi altelele, iar după verificarea documentelor va primi o adeverinţă că îndeplineşte condiţiile legale oficierea căsătoriei precum şi actul de căsătorie care urmează să fie semnat de miri, martori şi preot.

"Odată obţinute actele, mirii se prezintă la preot, se oficiază căsătoria, se semnează documentele, care trebuie apoi depuse în termen de trei zile la Primărie, pentru că altfel căsătoria nu este considerată valabilă", a declarat udemeristul.

Mireasă o singură dată

Potrivit iniţiativei depuse de deputatul bihorean, căsătoria procedura simplificată a căsătoriei este opţională, mirii putând opta în continuare doar pentru căsătoria civilă sau dimpotrivă pentru ambele ca şi până acum.

"Pentru cei care doresc să îşi simplifice procedura căsătoriei, avantajul este că nu trebuie să te îmbraci de două ori mireasă, nu eşti obligat să participi la două cununii şi nu mai plăteşti taxele pentru oficierea căsătoriei civile. Economiseşti timp, bani şi nervi", a mai spus deputatul.

"O nouă restructurare a ANAF"

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, deputatul Szabo Odon a mai prezentat o interpelare adresată pe 3 decembrie ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu, în numele grupului UDMR.

"Conform unor informaţii de la nivelul ministerului de resort, se doreşte o nouă restructurare a ANAF care implică printre altele reorganizarea administrării contribuabililor mijlocii, astfel ca aceştia să intre în sfera atribuţiilor direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice", se menţionează în adresa depusă.

Deputatul UDMR spune că la nivelul judeţului Bihor asta ar însemna mutarea administrării firmelor mijlocii din plan local la nivel regional, aceastea urmând să fie verificate de la Cluj Napoca.

"În momentul în care se va pune în aplicare o astfel de decizie zeci de firme vor fi verificate din alt judeţ. Avem tot interesul ca oamenii care e conduc să nu fie puşi pe drumuri pentru administrarea propriei firme", a declarat deputatul.

În acest context Szabo Odon a întrebat conducerea Ministerului Finanţelor care este raţiunea care a stat la baza unei astfel de decizii, care este baza legală şi termenul de finalizare a transferului administrării contribuabililor mijlocii către direcţiile regionale ale Finanţelor precum şi efectele restructurărilor anterioare ale ANAF de la economiile realizate până la debirocratizarea instituţională.