Deputatul UDMR Szabo Odon spune că toate şcolile de şoferi din România funcţionează ilegal. "Ordinul 733 din 2013 al ministrului Transporturilor a fost atacat de şcolilele de şoferi şi s-a obţinut suspendarea lui. Şi aici începe saga românească: noul ordin nu este în vigoare, iar vechiul a fost abrogat. Aş vrea să ştiu atunci pe ce bază funcţionează şcolile de şoferi", a declarat Szabo Odon, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Parlamentarul a arătat că, în contextul în care Ordinul 733 a fost suspendat în noiembrie 2013 fără să fie înlocuit de alt normativ, toate şcolile de şoferi funcţionează din inerţie şi pe lângă lege. "În momentul de faţă toţi cei care merg la şcolile de şoferi o fac ilegal şi nimeni nu a obţinut permisul legal în această perioadă", a spus deputatul.

Szabo Odon a spus că vidul legislativ împiedică licenţierea şcolilor de şoferi. "O firmă şi-a depus dosar în baza ordinului nou, a luat în leasing maşini, dar nu poate funcţiona pentru că de şase luni nu primeşte autorizaţia fiindcă ordinul a fost suspendat. La fel, şi-a depus dosar şi pe ordinul vechi şi i s-a returnat din nou, pentru că acesta a fost anulat", a declarat parlamentarul.

Deputatul a declarat că a depus o solicitare în scris ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu, în care a cerut clarificarea situaţiei, fie şi prin repunerea în vigoare a vechilor normative. "Au 30 de zile să îmi răspundă la cerere dar, dacă Ministerul Transpoturilor se mişcă aşa cum a făcut-o la deszăpeziri, probabil voi primi răspunsul în aprilie", a spus Szabo.

Ordinul 733 din 2013 prevedea printre altele suspendarea activităţii şcolilor de şoferi care nu au avut promovabilitate de peste 50% într-un an, obligativitatea dotării autoturismelor "şcoală" cu camere video şi harduri de stocare în timpul examinării practice a cursanţilor, precum şi obligativitatea ca instructorii auto independenţi să îşi facă PFA.

Normativul a fost atacat de instructorii auto independenţi şi şcolile auto, care au motivat că achiziţia noilor dotări presupune costuri care vor duce la majorarea taxei datorată de cursanţi, iar în noiembrie acesta a fost suspendat de instanţe din Suceava, Bacău şi Braşov.