La fel ca în ceilalţi doi ani precedenţi şi la fel ca şi colegul său de partid şi de Cameră, Cseke Attila, deputatul UDMR Bihor Szabo Ödön şi-a prezentat, într-o conferinţă de presă susţinută joi, bilanţul pe 2015.

Szabo a spus că anul trecut a fost "cel mai plin" de când este parlamentar, având 21 iniţiative legislative şi 33 intervenţii către ministere şi alte autorităţi centrale în urma audienţelor din teritoriu.

Guvern plagiator

Aşa cum a făcut şi Cseke înainte cu o zi, Szabo a deplâns faptul că Guvernul Ponta pe de o parte a respins iniţiative ce-i aparţineau (în exclusivitate ori în coautoriat cu colegii din UDMR), dar pe de altă parte le-a preluat ca fiind ale sale, uneori parţial, alteori integral.

În acest sens, Szabo a dat exemplul unei propuneri în baza căreia TVA la utilităţile domestice (adică la apă, canalizare, încălzire, electricitate şi gaz) pentru locuinţe ar fi scăzut de la 24% la 9%. Guvernul a respins proiectul, iar apoi a venit cu unul care a redus TVA doar pentru apă, ceea ce a generat o situaţie ridicolă. "Acum, apa intră în locuinţa noastră cu 9%, dar iese cu 24%, pentru că TVA nu a fost redusă şi la canalizare", a spus Szabo, adăugând că anul acesta îşi va repeta iniţiativa pentru a fi diminuată TVA şi la celelalte utilităţi pentru consumul casnic.

Tot pentru a ilustra modul în care Guvernul şi-a însuşit munca parlamentarilor, deputatul UDMR a arătat că a iniţiat schimbarea Legii contabilităţii, ce prevedea obligativitatea ca ONG-urile să-şi facă o evaluare contabilă, al cărei preţ este de 10.000 lei, în condiţiile în care majoritatea nu "rulează" într-un an sume atât de mari. "Iniţiativa a avut succes, în sensul că legea a fost schimbată, dar din partea Guvernului", a spus Szabo.

Normă contra lege

Deputatul bihorean a criticat şi faptul că există situaţii în care a obţinut îmbunătăţirea unor legi, dar prin normele de aplicare acestea se aplică tot în detrimentul cetăţenilor.

Exemplul cel mai flagrant este aşa-numita lege a amnistiei fiscale pentru femeile care au realizat venituri ocazionale în timpul concediului pentru creşterea copilului, fiind obligate de ANAF să achite impozite mult peste nivelul acestor venituri. Szabo spune că a reuşit prin amintita lege să anuleze această anomalie, dar după adoptarea ei Guvernul a emis norme de aplicare care au dus la consecinţe contrare nu doar spiritului, ci şi literei legii.

Concret, în baza acestei legi în Bihor 63 de femei aflate în situaţia mai sus-descrisă au solicitat scutirea de la plata impozitului pe venitul suplimentar, însă toate au fost refuzate, pe când, de pildă, în judeţul Bistriţa Năsăud din 112 cereri au fost aprobate 97. "Nu se poate ca pe o lege într-un judeţ să fie respinse toate cererile, iar în alt judeţ, pe aceeaşi lege, majoritatea cererilor să fie aprobate", a spus Szabo.

Să crească natalitatea!

În ce priveşte proiectele pe care intenţionează să le înregistreze în acest an, deputatul UDMR a arătat că va propune un pachet legislativ pentru sprijinirea familiilor cu mai mulţi copii, deoarece "România va avea în 20 de ani o problemă foarte serioasă din cauza demografiei scăzute".

Concret, Szabo a spus că acest pachet ar conţine prevederi pentru scutirea de plata abonamentului la biblioteci şi gratuitate la cazarea în internate şi cămine, dar şi la transportul în comun, începând de la al treilea copil şcolarizat al fiecărei familii, dar şi deductibilităţi de la impozitele şi taxele locale pentru cetăţenii cu de la trei copii în sus ori instituirea proporţionalităţii între veniturile salariale ale femeii aflate în concediu pentru creşterea copilului şi respectiv punctul de pensie de care va beneficia (în prezent, acesta este de 0,5, iar Szabo vrea să fie de "minim 1", aşa încât femeile să fie încurajate să nască şi să crească copii).

Rabla pentru electrocasnice şi abolirea "primei amenzi"

În fine, parlamentarul bihorean a afirmat că va depune un proiect de lege pentru ca în mod similar Programului Rabla pentru înnoirea parcului auto să fie instituit unul care să aibă ca scop înlocuirea aparaturii electrocasnice de uz îndelungat, mai ales a maşinilor de spălat, intens folosite mai ales de familiile cu mai mulţi copii. "Un asemenea program funcţionează perfect în Ungaria, statul având şi el de câştigat prin faptul că modelele mai noi de aparatură sunt mai ecologice", a explicat deputatul.

Cea mai "revoluţionară" idee expusă de Szabo ar fi şi de cel mai mare impact, ea vizând modificarea sistemului de control şi de sancţionare a întreprinzătorilor privaţi. "Să se interzică instituţiilor statului să aplice amenzi după primul control", a spus parlamentarul, arătând că instituţiile ar trebui în primul rând să fixeze planuri de măsuri pe care privaţii să le respecte, şi doar în cazul neconformării acestora să fie amendaţi. "Rolul controlului este de educare în primul rând, să asigure respectarea legislaţiei, nu să facă planuri de amenzi", a spus Szabo, precizând că iniţiativa sa va avea în vedere doar greşelile care se sancţionează contravenţional, nu şi infracţiunile comise, de pildă, pentru eludarea Fiscului.