"Dubla cetăţenie este o facilitate aşteptată mai demult, în trecut, când ne trebuiau vize pentru a putea călători în Europa", a declarat deputatul UDMR Lakatos Peter, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate miercuri.

În ceea ce îl priveşte, parlamentarul bihorean a declarat că, cel puţin până acum, nu a solicitat cetăţenia maghiară. "Eu, deocamdată, m-am bucurat că am reuşit să stau de sărbători cu familia. O să mă gândesc cum să fac şi când s-o fac. E o opţiune strict personală", a spus Lakatos.

Deputatul UDMR a comparat posibilitatea de a beneficia de cetăţenia maghiară cu dreptul de a primi medicamente gratuite: "E ca medicamentul gratuit. Dacă eu am o stare materială mai bună şi pot să-mi cumpăr medicamente, consider că nu e etic să cer medicamente gratuite", a spus Lakatos, referindu-se la faptul că libera circulaţie a cetăţenilor români în Europa nu mai este restricţionată.

Întrebat dacă recomandă etnicilor maghiari din România să solicite sau nu cetăţenia ungară, parlamentarul UDMR a afirmat că fiecare trebuie să facă ce doreşte: "Nici măcar fiicei sau fiului meu, din acest punct de vedere, nu le impun şi nu le cer nimic. Fiecare este major şi face ceea ce doreşte".