Deputatul Lakatos Peter a afirmat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că "Guvernul a fost băgat în priză de critici", astfel încât în ultimele trei zile a luat câteva decizii care îndreptăţesc concluzia că "s-a pus pe treabă". "Mai bine mai târziu decât niciodată", a comentat parlamentarul bihorean acest fapt.

Lakatos a explicat de ce sunt corecte patru Ordonanţe de Guvern emise "în ultimele trei zile".

Referindu-se la OG privind combaterea evaziunii fiscale, deputatul UDMR a arătat că de la 1 august, în baza acestui act normativ, se va înfiinţa la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) Registrul Operaţiunilor Intracomunitare, ce va cuprinde toate persoanele juridice care efectuează operaţiuni de comerţ din şi spre ţările Uniunii Europene. Astfel, apreciază Lakatos, va fi diminuată evaziunea firmelor care comercializează nu doar alcool şi produse petroliere, ci şi cereale, produse de panificaţie, fructe, legume, carne şi mezeluri.

O altă Ordonanţă de Guvern despre care deputatul UDMR consideră că este binevenită prevede scăderea cheltuielilor publice cu bunuri şi servicii ale instituţiilor publice cu 20%. "Ordonanţa prevede până şi normele de combustibili pentru autorităţile locale", a spus Lakatos, exemplificând că la Consiliile Locale o maşină nu va mai putea folosi mai mult de 75 de litri de benzină lunar.

O a treia ordonanţă despre care deputatul afirmă că este utilă prevede supraimpozitarea proprietăţilor multiple, fapt care - consideră Lakatos - va aduce venituri în plus administraţiilor locale, permiţând acestora să încaseze 150% din impozitul pentru a treia casă a unei persoane şi 300% începând de la a treia proprietate a aceleiaşi persoane.

Cea mai consistentă ordonanţă lăudată de Lakatos este cea prin care, miercuri seară, Guvernul a modificat Legea finanţelor publice locale. Chiar dacă opinia generală este că prin acest act normativ Guvernul desfiinţează autonomia locală, deputatul UDMR crede că ea va obliga executivul să fie mai disciplinat cu propriile cheltuieli, aşa cum impune acum autorităţilor locale. "Hoţul poate deveni cel mai bun jandarm", a argumentat Lakatos, referindu-se la faptul că, deşi acum obligă la austeritate doar primăriile şi consiliile judeţene, începând de anul viitor şi Guvernul se va supune aceloraşi rigori.

Lakatos afirmă că în această ordonanţă partea plină a paharului constă în prevederea ce impune autorităţilor locale să nu mai prognozeze creşterea bugetelor dacă în anul anterior nu a colectat cel puţin 97% din veniturile estimate, dar şi în aceea ca administraţiile locale să nu mai poată deschide noi angajamente financiare pe un capitol de cheltuieli dacă, pe respectivul capitol, nu şi-a onorat în cursul anului precedent toate angajamentele mai vechi. De asemenea, Lakatos consideră ca pozitivă şi prevederea care fixează, în aceeaşi ordonanţă, normativele de personal pentru primării şi consiliile judeţene în funcţie de numărul de locuitori.