Un adolescent în vârstă de 14 ani din Holod, judecat deja în 5 procese pentru 9 spargeri de locuinţe şi anchetat tot pentru acelaşi gen de fapte, a fost arestat preventiv de judecătorii din Beiuş, după ce s-a descoperit că, în acestă vară, ar fi evadat din arestul la domiciliu ca să comită o nouă faptă. 

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş, adolescentul a comis furtul în seara zilei de 19 august. "Aflat în arest la domiciliu, inculpatul minor a încălcat obligaţia de a nu părăsi imobilul, deplasându-se de la domiciliul său la un alt imobil din localitatea Holod, de unde a sustras mai multe bunuri, după care a revenit la locuinţa sa", se precizează în informare. 

Înainte de a fi dus în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, băiatul a fost reţinut pentru 24 ore de poliţiştii din Holod.

Adolescentul nu este la prima ispravă. În ultimii doi ani, el a fost trimis în judecată în cinci rânduri, pentru 9 spargeri de locuinţe.

Într-una dintre cauze, Judecătoria Beiuş a şi pronunţat verdictul, dispunând să fie asistat, zilnic, pentru o perioadă de 4 luni, asistarea zilnică fiind cea mai severă măsură neprivativă de libertate prevăzută de Codul penal pentru infractorii minori. Ea constă în obligaţia acestuia de a respecta un program concret, strict, stabilit de serviciul de probaţiune. 

Pedeapsa a fost dispusă într-un caz despre care BIHOREANUL a relatat la vremea respectivă. Este vorba despre un val de furturi comise anul trecut de adolescent în comuna natală, cu o pagubă de aproape 20.000 euro.

Băiatul alegea casele consătenilor plecaţi la muncă în străinătate, de unde a furat bunuri de valoare, precum televizoare, telefoane, o motocicletă cross, parfumuri, articole vestimentare și de încălțăminte și bani, provocând un prejudiciu total estimat la aproximativ 91.000 lei.

După spargeri, băiatul poza cu tupeu cu teancurile de bani în mână, îmbrăcat în hainele victimelor, şi "spărgea" prada pe chefuri cu prietenii, restaurante, haine. Acesta e motivul pentru care, din prejudiciul total, poliţiştii au reuşit să recupereze doar 56.000 lei.

Spargerile i-au alertat pe localnici, care au cerut ajutorul primarului comunei şi şefului Postului de Poliţie din zonă, însă acesta din urmă a dat iniţial din umeri, susţinând că nu-l poate opri pe hoţ pentru că e minor.

Ulterior, însă, în noiembrie 2022, la scurt timp după ce BIHOREANUL s-a interesat de caz, adolescentul a fost reţinut pentru 24 ore, iar apoi arestat preventiv, măsură care a fost menţinută până în martie 2023, când a fost plasat în arest la domiciliu. După cum se vede, odată ajuns acasă, băiatul s-a reapucat de spargeri...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!