Aproximativ 200 de tineri rezidenți și profesori din principalele centre universitare din țară s-au reunit la Oradea, pentru trei zile, la o ediție jubiliară, a zecea, a Conferinței Naționale ReziDerma, dedicată viitorilor specialiști în Dermatovenerologie.

„Îmi crește inima să văd că se învață”, a mărturisit secretarul Societății Române de Dermatologie, remarcând că și în acest an această specializare a înregistrat cea mai mare concurență la concursul de rezidențiat, la nivel național.

Ajută medicul în folosul pacienților

Deschiderea festivă a lucrărilor Conferinței a avut loc sâmbătă, la Teatrul Regina Maria, chiar dacă, de fapt, cu o zi înainte acestea s-au desfășurat din plin, chiar la Spitalul Județean, cu o sesiune practică.

Amfitrionul, șeful clinicii orădene de specialitate, conf. univ. dr. Ilarie Brihan, el însuși membru în Consiliul Director al Societății Române de Dermatovenerologie, principalul organizator al evenimentului, a punctat că această specialitate, altădată în umbra altora, este „una dintre specialitățile medicale în care schimbările se petrec într-un ritm avansat”, iar manifestări precum cea găzduită la Oradea sunt nu doar „o onoare”, ci și prilejul „acumulărilor de informație științifică, de punere la curent cu ultimele inovații, care ajută medicul să-și trateze cât mai bine pacienții”.

Unicat în România

Președintele Societății Române de Dermatologie, prof. dr. Călin Ciurcăneanu, s-a declarat impresionat de orașul gazdă, despre care a afirmat că „este un oraș minunat din toate punctele de vedere”, mulțumind atât partenerilor de la Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea, reprezentată la eveniment de prodecanul Florian Bodog, cât și autorităților locale și conducerii Spitalului Județean.

Profesorul a subliniat că aceste conferințe naționale ReziDerma, organizate de SRD începând din 2014, sunt singurele anume dedicate tinerilor medici rezidenți, pentru care, de altfel, toate cheltuielile sunt asigurate de SRD. „Sunt foarte mândru de acest lucru și sper să continue”, a spus dr. Ciurcăneanu.

În același ton a vorbit și secretarul SRD, dr. Alin Nicolescu, totodată președintele Comisiei de Dermatologie din Ministerul Sănătății. „Scopul acestor conferințe este creșterea viitorului specialității. Îmi crește inima să văd că se învață dermatologie”, a spus medicul, ținând să sublinieze că dermatovenerologia „nu mai înseamnă de mult două bube și trei creme”, ci este o specializare de tot mai mare importanță, corespunzătoare unor afecțiuni grave de care se ocupă, până la cancerele de piele.

Invitație la Oradea

După un scurt mesaj din partea municipalității, prin care viceprimarul Antonia Nica a explicat medicilor - sosiți din centre universitare precum București, Cluj, Iași, Timișoara, Sibiu, Craiova – că autoritățile locale acordă cea mai mare atenție modernizării sectorului sanitar din Oradea și pregătirii cât mai înalte a medicilor orădeni, prodecanul FMF, Florian Bodog, a elogiat faptul că datorită SRD specializarea dermatologică este singura care asigură tinerilor rezidenți întruniri anume dedicate lor, suportând în același timp și cheltuielile.

Totodată, Bodog a profitat de prezența la Oradea a celor mai buni profesori de dermatologie pentru a lansa invitația ca pe viitor să organizeze și aici examene de specializare și de primariat.

De la estetică la oncologie

Cei aproximativ 200 de participanți la Conferința Națională ReziDerma reuniți la Oradea își continuă lucrările atât sâmbătă, cât și duminică, în cadrul a 20 de simpozioane grupate în 6 sesiuni tematice, cu cele mai variate abordări teoretice și practice privind afecțiunile dermatovenerologice.

Varietatea temelor pornește, de pildă, de la dezbaterea de noi terapii de dermato-estetică – de la peeling, mezoterapie, biorevitalizare a pielii, tehnici de tratament în volumetria facială și combaterea efectelor îmbătrânirii pielii, până la discutarea abordărilor în afecțiuni grave ale pielii - alergice, genetice, cu componentă imunologică și dermato-oncologice.

În ultimii ani, specializarea Dermatovenerologie a devenit una în care se înregistrează o adresabilitatea tot mai mare din partea pacienților, ceea ce se reflectă nu doar în durata mare a rezidențiatului, de cinci ani, ci și în faptul că la nivel național cea mai mare concurență pentru admiterea la rezidențiat se înregistrează în această specializare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!