După turnul Primăriei, transformat în obiectiv turistic, sălile de şedinţe de la primul etaj al palatului administrativ al Oradiei vor deveni muzeu. "În această toamnă vom avea finalizat Proiectul Tehnic şi vom organiza licitaţie pentru reabilitarea clădirii Primăriei. Intenţia noastră este ca la primul etaj să existe o zonă de muzeu", a anunțat primarul Ilie Bolojan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit edilului, la finalizarea lucrărilor, turiştii vor avea acces la sala Traian Moşoiu, în care se ţin şedinţele de Consiliu Local, sala mică, rezervată conferinţelor de presă şi şedinţelor de executiv, şi sala de lângă biroul primarului, în care acesta îşi ţine şedinţele cu consilierii personali.

Ca-n Parlamentul britanic...

După cum este şi firesc, atracţia principală o va constitui sala mare, care, în urma reabilitării, îşi va recăpăta aspectul original de amfiteatru inspirat de cel al Parlamentului britanic (foto). Scaunele consilierilor, în prezent dispuse în jurul unei mese ovale din centrul încăperii, vor fi aşezate pe şase rânduri, în arc de cerc, cu faţa la masa prezidiului. Noua dispunere a mobilierului va scădea de la circa 200 la doar 150 numărul de locuri din sală dar îi va da acesteia un nou aspect.

Primarul Ilie Bolojan a spus că ideea transformării unei părţi din primul nivel al Primăriei în muzeu a fost preluată de la administraţiile locale din Kosice (Slovacia) şi Brugge (Belgia) care au pus în valoare frumuseţea arhitecturală a propriilor palate administrative.

Edilul a precizat că deschiderea celor trei săli pentru vizitatori nu înseamnă că acestea nu vor fi scoase din uz. "Sălile vor fi folosite în continuare pentru dezbateri, doar atât că vor putea fi vizitate de turişti", a spus primarul.

"Ebooking-ul a fost blocat..."

Aflat la cel de al treilea mandat de primar, Bolojan pare să pună un accent tot mai mare pe turism ca mijloc de dezvoltare economică a oraşului. De altfel, experienţa minivacanţei de Rusalii a demonstrat că oraşul nu şi-a epuizat încă potenţialul de atracţie.

"De când sunt eu în administraţie, săptămâna trecută a fost prima dată când ebooking-ul a fost blocat pe Oradea. Toate hotelurile au fost pline", a spus edilul. Aceasta este şi explicaţia pentru care aquapark-ul orădean şi ştrandurile din Băile Felix şi 1 Mai au fost pline la refuz.

Conform evidenţelor municipalităţii, anul trecut numărul de înnoptări în municipiu a crescut anul trecut cu 30%, iar pentru anul 2017 trendul este în continuare ascendent. Cele 21 de unităţi hoteliere orădene au o capacitate de circa 1.500 locuri la care se adaugă şi locurile de cazare din pensiuni.