O deversare cu apă de culoare roşiatică a fost detectată la mina polimetalică a companiei britanice Vast Resourses de pe platforma Minieră Băiţa. Poluarea s-a produs în zona Staţiei de flotaţie, acolo unde se face separarea primară a minereului extras din subteran.

Potrivit sesizării transmise şi BIHOREANULUI, deversarea apelor uzate a pornit încă de miercuri din Staţia de flotaţie, iar apa s-a scurs în râul Crişul Băiţei, un afluent al Crişului Negru.

"Uitaţi ce curge în 7 iulie de la cei de la Vast Băiţa Plai. Uitaţi ce se varsă în râul Crişul Băiţa", se arată în filmare.

În înregistrare se vede o apă de culoare roşiatică ce curge pe canal şi se varsă apoi în râu.

Un echipaj mixt - format din comisari ai Gărzii de Mediu Bihor, inspectori ai Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri şi ai Agenţiei de Protecţia Mediului Bihor - a pornit, în prima parte a zilei de joi, spre platforma minieră pentru a lămuri cauzele poluării.

"Suntem în drum spre Băiţa. Cel mai probabil a fost o avarie la acea staţie de flotaţie, dar vom şti mai multe după ce ajungem", a explicat, pentru BIHOREANUL, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu. 

UPDATE:

Până la sosirea inspectorilor, angajaţii Vast Resources au sesizat avaria şi au spălat întregul sistem de canalizare. 

În cadrul vizitei în teren, inspectorii ABA Crişuri au preluat probe din apele uzate şi din nămolul aflat la gura de evacuare a canalului, de pe platforma minieră Băiţa, pentru a face analize şi a determina dacă acestea au fost poluate cu substanţe toxice. 

În paralel, comisarii Gărzii de Mediu au verificat galeria în care s-a produs poluarea şi au solicitat firmei Vast Resources să se prezinte vineri cu toate documentele la sediul GNM Bihor, pentru un control detaliat.