Descinderi în forţă ale poliţiştilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bihor în judeţul Satu Mare.

Într-o acţiune coordonată de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, poliţiştii au ridicat în noaptea de joi spre vineri 6 persoane printre care se numără şi Gavril Rohozneanu (fratele unui lider din lumea interlopă arădeană, Uţu Rohozneanu), celebrul hoţ de maşini Ovidiu Bocşa, Ionuţ Druţă, zis "John" sau "părintele", fiul preotului ortodox din satul Margine, Sebastian Ivan, patronul unei firme de amenajări interioare şi al unui salon de cosmetică din Oradea, şi un celebru escroc, Cosmin Făt, profilat pe înşelăciuni cu file cec.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, subcomisarul Alina Dinu a declarat, vineri, că acţiunea a avut ca scop prinderea în flagrant a celor 6 persoane suspectate că intenţionează să cumpere 60.000 de pachete de ţigări de contrabandă în valoare de 55.000 Euro însă vor totodată să-l înşele pe vânzător folosind metoda "capac", procedeu specific şmenarilor.

"Cei şase au încercat să plătească ţigările cu teancuri de hârtii decupate din ziare având la capete bancnote", a explicat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

Potrivit prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa, în timpul acţiunii, poliţiştii au fost obligaţi să folosească armamentul din dotare şi să tragă mai multe focuri în plan vertical, întrucât suspecţii au opus rezistenţă şi au încercat să fugă.

"În momentul în care vânzătorii şi-au dat seama că sunt înşelaţi,  grupul care a venit să realizeze tranzacţia a refuzat să returneze ţigările, trecând la acte de ameninţare şi agresiune fizică, moment în care au intervenit poliţiştii. Imobilizarea, respectiv reţinerea acestora, a fost înfăptuită doar după ce poliţiştii au uzat de armamentul din dotare prin tragerea de foc de avertisment în plan vertical", a declarat prim-procurorul Vasile Popa.

Cele 6 persoane implicate în caz şi reţinute sunt cercetate pentru tentativă la înşelăciune cu consecinţe deosebit de gravă, tâlhărie şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni.

"În cursul zilei de vineri, învinuiţii vor fi prezentaţi Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile", a mai spus prim-procurorul Parchetului Bihor.

Acţiunea coordonată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor s-a realizat cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale al Poliţiei Bihor, Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Satu Mare şi a Direcţiei de Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.