Mai multe echipaje de poliţişti şi mascaţi au luat cu asalt, duminică seara, în jurul orei 21.00, cartierul Europa, blocând toate drumurile de acces. Ţinta? Capturarea unuia dintre cei mai căutaţi contrabandişti de ţigări din judeţ, Romeo Păcurar, urmărit internaţional de 3 ani, de la pronunţarea primei hotărâri definitive prin care fusese condamnat la detenţie.

„La acţiune au participat poliţiştii Compartimentului Urmăriri – Serviciul de Investigaţii Criminale şi poliţiştii Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor”, se arată în comunicatul de presă transmis, luni, de Poliţia Bihor.

Potrivit unor surse judiciare, bărbatul de 45 ani ar fi fost plecat până acum din ţară şi a stat ascuns în Ungaria, respectiv Austria, de unde s-a întors recent, fiind găsit într-una din vilele din cartierul Europa, unde locuieşte fosta lui iubită, Larisa Djata, împreună cu copiii pe care cei doi îi au împreună. 

Contrabandist de "top"

Bărbatul a fost încarcerat la Penitenciarul Oradea, unde are de ispăşit o pedeapsă de 7 ani de închisoare, dispusă de Curtea de Apel Oradea în 29 aprilie 2015, pentru acuzaţii de contrabandă şi aderare la un grup infracțional organizat, pedeapsă la care s-au contopit şi cei 3 ani şi 6 luni de închisoare încasaţi pe 16 iulie 2014, în primul proces pornit pe numele lui, pentru acuzaţii similare.

Dosarul, trimis în faţa instanţei de procurorii DIICOT Oradea, priveşte fapte comise de reţeaua lui Păcurar în perioada 2002-2004, când contrabandiştii cumpărau ţigări ajunse în ţară din China şi Ucraina, ori le luau din fostele magazine duty-free de la graniţa de vest, pe care apoi le expediau spre revânzare în Austria, la preţuri de patru ori mai mari.

Sumele aflate în joc erau imense, gruparea reuşind să scoată din ţară ţigări în valoare de peste 3 milioane euro, ascunse în piese de mobilier sau cherestea, pentru care doar paguba cauzată bugetului de stat se ridică la 3,5 milioane lei.

Condamnări în etape

Procesul, declanşat în 2006, s-a derulat în două etape. Prima oară a ajuns la capăt în 2012, când Tribunalul Bihor a pronunţat verdictul pentru inculpaţii care şi-au recunoscut faptele încă de la început, 10 la număr, printre aceştia numărându-se şi afaceristul orădean Dorin Gherghev, patronul crematoriului uman de pe Calea Borşului, finanţator şi coordonator al transporturilor de ţigări, care s-a ales cu 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare.

Pentru ceilalţi, procesul s-a reluat şi a continuat până pe 29 aprilie 2015, când Curtea de Apel Oradea a pronunţat verdictul final, dispunând pedepse cu suspendare pentru Ioan Marin Belea, Emil Gheorghe Hulber şi Ioan Tiberiu Cristea, simpli executanţi în ierarhia reţelei, şi pedepse privative pentru ceilalţi şase.

Dintre aceştia, Romeo Păcurar, „creierul" afacerii, a încasat 7 ani, "locotenentul său", Ovidiu Cantor, 7 ani şi 6 luni, alături de Gheorghe Păcurar, tatăl lui Romeo, responsabil cu camuflarea ţigărilor în TIR-uri şi reinvestirea profitului în terenuri şi maşini, care a primit 5 ani cu executare. 

Imediat după pronunţarea verdictului, toţi contrabandiştii care au fost condamnaţi la pedepse cu privare de libertate au fost încarceraţi, mai puţin Romeo Păcurar, care a dispărut.

Fabrică clandestină

Dosarul pentru care Păcurar a ajuns, acum, în spatele gratiilor priveşte doar o parte din afacerile penale ale acestuia. Potrivit procurorilor DIICOT, filierele de contrabandişti coordonate de orădean împreună cu fratele său, Călin, şi cu tatăl său, Gheorghe, au reuşit să scoată din ţară cel puţin 53 de transporturi cu ţigări, în valoare de peste 10 milioane euro.

La un moment dat familia şi-a făcut chiar propria fabrică de ţigări, care producea în clandestinitate în Ungaria.

Explozie în centru

În 2012, Păcurar a mai fost protagonistul unei răzbunări de tip mafiot. Autoturismul său, parcat în faţa Agenţiei Tarom din Piaţa Ferdinand a explodat, cauza fiind o bombă artizanală amplasată sub o maşină.

În urma deflagraţiei nici o persoană nu a fost rănită iar autoturismul a suferit uşoare avarii. Dosarul penal deschis pe marginea exploziei a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, ai căror reprezentanţi susţin că autorii nu sunt nici azi găsiţi. "Dosarul este cu autor necunoscut, se află în evidenţa pasivă a Poliţiei", susţine purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor, prim-procurorul adjunct Maria Cotrău.