Mai multe echipaje de poliţişti şi jandarmi au descins, vineri după-amiază în vama Borş, pentru a prelua autocarele cu suporteri polonezi care urmau să intre în ţară pentru a ajunge la Bucureşti, la meciul România - Polonia programat vineri seară, începând cu ora 21.40.

Patru autobuze cu suporteri polonezi au intrat în România, prin vama Borş, vineri, în jurul orei 14. În ciuda zvonurilor răspândite printre microbiştii români, la controlul actelor de indentitate şi al bagajelor făcut de agenţii Poliţiei de Frontieră nu au fost descoperite lucruri interzise.

"S-a făcut controlul bagajelor şi, în afară de lucruri personale şi mâncare, nu s-a descoperit nimic deosebit", a declarat pentru BIHOREANUL comisarul şef Laura Bondar, purtătorul de cuvând al Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea.

Autobuzele au fost preluate în vamă de echipaje de Poliţie şi Jandarmerie şi escortate, în coloană, până la ieşirea din judeţ unde vor fi preluate de oamenii legii din judeţul Cluj. La ora 14:30, coloana se deplasa pe Şoseaua Borşului având antemergătoare două maşini de Poliţie şi una a Jandarmeriei, cu semnalele luminoase pornite. Din coloană făceau parte mai multe maşini de jandarmi.

"La cum văd eu lucrurile, având în vedere aglomeraţia de pe şosele, normală pentru o zi de vineri, cred că suporterii polonezi au intrat prea târziu în ţară ca să mai prindă meciul de diseară", a comentat unul dintre oamenii legii.

Potrivit presei centrale, fanii polonezi, în special cei ai echipei Legia Varşovia, sunt consideraţi extrem de violenţi, fapt pentru care Poliţia Capitalei a declanşat codul portocaliu de alertă.

De altfel, conform informaţiilor apărute pe Facebook, se pare că au fost incidente şi în drumul lor spre România. "Au devastat, în Ungaria, în zona Miskolc o staţie de vânzare carburanţi şi au spart tot!", a scris un utilizator al grupului Infotrafic Bihor.

Vineri la prânz, peste o mie de suporteri polonezi erau deja în Bucureşti şi umpleau terasele din Centrul Vechi, ultraşii fiind controlaţi atent de forţele de ordine.

După-amiază şi aici s-au înregistrat incidente, mai mulţi suporteri polonezi fiind duşi la poliţie, după o bătaie generalizată într-un bar. Cel puţin două persoane aveau capul spart, scrie Digi24.ro.

Cum la meciul de fotbal sunt aşteptaţi circa 4.000 de fani polonezi, în Capitală au fost mobilizaţi 1.500 de jandarmi şi 400 de poliţişti. În interiorul stadionului Arena Naţională, tribunele vor fi supravegheate de peste 300 de stewarzi.

UPDATE:

Potrivit Digi24.ro, vineri seară, 10 autoturisme în care se aflau 50 de fani polonezi au fost oprite pe Autostrada Bucureşti - Piteşti, la intrarea în Capitală, pentru un control de rutină. Şi au rămas acolo, sub pază strictă, după ce jandarmii au descoperit un adevărat arsenal: săbii, cuţite şi macete, bâte de baseball, petarde, fumigene şi butelii cu gaz.

Sursa citată menționează că măsurile de securitate în Capitală sunt „cât pentru un război civil”. ”Sunt patru mii de poliţişti şi jandarmi în stradă la această oră pentru ca cei aproape 4.000 de suporteri polonezi, veniţi să-şi susţină echipa naţională de fotbal. Degeaba însă. Fanii au băut înainte de meci şi s-au încăierat între ei într-un bar”, notează Digi 24.

Suporterii polonezi s-au încăierat cu forţele de ordine în apropiere de intrarea pe stadion. Mai mulţi fani au încercat să iasă de pe traseul stabilit şi au fugit printre blocuri. Jandarmii i-au urmărit şi i-au readus în zona de siguranţă. Au fost folosite şi gaze lacrimogene.